Noterat i nyhetsflödet augusti 2022
5 september 2022Tio år med jämställdhet på agendan
SLU. Två av fem kvinnor inom skogssektorn upplever en utsatthet i form av könsdiskriminering eller kränkningar medan motsvarande andel bland männen är mindre än var tionde. Det är en av slutsatserna i en nationell uppföljning av skogligt utbildades villkor på arbetsmarknaden.
Klicka här för att läsa mer på SLU:s webbplats
Skogskollo för alla
Skogstekniska klustret. Under två dagar i juni hölls så det årliga Skogskollot igen men i år i en lite annorlunda form! Den 20–21 juni 2022 anordnades skogskollo i Umeå kommun för både tjejer och killar. Kollot vände sig till barn som är intresserade av skogen och som börjar årskurs 5 & 6 till hösten.
Klicka här för att läsa mer på skogstekniska klustrets webbplats
Skogsträff för kvinnor i Bäcksjön
Skogstekniska klustret. Den 13 juni träffades ett tjugo-tal förväntansfulla skogsägare ute i Bäcksjön, 2 mil nordväst om Umeå, för att delta på en skogsträff om skogsskötsel för hög och säker tillväxt. Kvällen skulle bjuda på grunder i hur du sköter skogen för att få en skog som växer och mår bra. Hur och när du genomför åtgärder för att lyckas med plantering, röjning och gallring, som gör att du får en stabil skog med hög tillväxt.
Klicka här för att läsa mer på skogstekniska klustrets webbplats
Vimeks skotare vann Forest Machine of the year
SKOGEN. Vindelnföretaget Vimek AB vann tävlingen om årets bästa skogsmaskin 2022 med sin skotare Vimek 870.1 Next Generation. Bakom priset står den franska skogsbrukstidningen Le Boise International som tillsammans med en stor kommitté utser vinnaren.
Klicka här för att läsa mer på SKOGENS webbplats
Fåglar gynnas av evighetsträd
SLU. Även i en tät granskog gynnas fågellivet av enstaka lövträd. Det bekräftar att de lämnade hänsynsträden har en positiv effekt. Det visar en studie gjord av forskare på institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, SLU.
Klicka här för att läsa mer om studien
Sara kulturhus tar skogen till staden
Skogsindustrierna. Ett av världens högsta trähus finns i Skellefteå och spelar stor roll för kommunen. Både genom att binda koldioxid och sprida stolthet.
Klicka här för att läsa mer och se film på Skogsindustriernas webbplats
Kollagret i finska skogar minskar snabbt
Sveriges Natur. Finlands skog och mark var en nettokälla till koldioxid under förra året, enligt en ny sammanräkning från Finlands Naturresursinstitut. Det är alarmerande att ett så skogrikt land hamnar på minus, säger Naturskyddsföreningens sakkunniga.
Klicka här för att läsa artikeln i Naturskyddsföreningens tidning
Tydligare ersättningsregler i fjällnära skog
Regeringskansliet. Regeringen har utfärdat lagändringar som ger tydligare ersättningsregler i fjällnära skog. Lagändringarna ska säkerställa rätten till ersättning vid nekade avverkningstillstånd och till att det inte ska vara möjligt att få ersättning mer än en gång för samma område eller för samma hänsyn.
Klicka här för att läsa pressmeddelande från Regeringskansliet
Bra läge att laga våtmark
SKOGEN. Att restaurera en våtmark är den bästa enskilda miljövårdsåtgärd man kan göra i sin skog. Och nu finns stora bidragsmöjligheter. Det säger Hans von Essen från Svensk våtmarksfond.
Klicka här för att läsa hela artikeln
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
25 april 2025Exkursion med Holmen i skogen och på sågverk
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika verksamheter i skogen. I början av april följde de med ett av Holmens produktionslag och därefter besökte de Holmens sågverk i Bygdsiljum.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs mer