Noterat i nyhetsflödet oktober 2021
1 november 2021Störst avverkning i Västerbotten
Den svenska bruttoavverkningen uppgick 2020 till drygt 93 miljoner skogskubikmeter. Omkring 10 procent (9,0 miljoner skogskubikmeter) av den svenska avverkningen sker i Västerbottens län, vilket innebär att Västerbottens län är det län i Sverige där avverkningen är störst.
Setra satsar i Malå – fördubblar sin produktion
Träindustriföretaget Setra fördubblar sin produktion vid enheten i Malå, Västerbotten. Det står klart sedan Setras styrelse har beslutat att investera cirka 390 miljoner kronor i anläggningen i Malå.
Digital utbildning för träbyggnationer
Trästad Sverige lanserar en digital version av utbildningen Wood First för kommuner och regioner som vill ha stöd i arbetet med att ta fram, uppdatera eller följa upp en träbyggnadsstrategi eller färdplan för klimatneutralt byggande.
- Klicka här för mer information First från Trästad Sverige
- Klicka här för pressmeddelande från Länsstyrelsen Västerbotten
Flera företag och organisationer från Västerbotten nominerade till jämställdhetspris
Indexator i Vindeln är nominerat till jämställdhetspris. Idag är 40 procent av de anställda inom monteringen i Indexator kvinnor och samma siffra återfinns i ledningsgruppen. Bland de nominerade med västerbottenanknytning finns också Holmen Skog AB, Norsjö kommun, Skogstekniska klustret, Sveaskog AB, Fakulteten för skogsvetenskap vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Umeå kommun.
Digitala framsteg under Skogstekniska klustrets exkursion
Onsdagen den 6 oktober anordnades för andra året i rad Skogstekniska klustrets exkursion. Temat för året var den digitala framtidsskogen och sex olika stationer demonstrerade tekniska lösningar, idéer och visioner för hur skogsbruket och hela den skogliga värdekedjan kan effektiviseras med hjälp av digitala medel.
Nya perspektiv i landshövdingen podd
I podden Nya Perspektiv del 7 samtalar landshövding Helene Hellmark Knutsson med Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, om tre sorters skogskonflikter, om folkrörelsernas betydelse för att dämpa bråken, allemansrätten och om hur det gick till när de så kallade blåbärsflickorna fick känslorna att svalla.
Närmare 300 personer på kunskapsdag om hållbart byggande
”En jätteviktig dag där även den sociala aspekten av byggandet lyftes. Vi ska bygga samhällen där människor vill bo, leva och utvecklas”, säger Harriet Wistemar, stadsarkitekt på Skellefteå kommun.
Nationellt centrum för skogsskador drar igång
Som ett led i arbetet att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador har regeringen i år satsat 30 miljoner kronor för att Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ska inrätta ett nationellt centrum för skogsskador. Med organisationen på plats drar centret nu igång sin verksamhet.
Ny definition av hyggesfritt skogsbruk
Skogsstyrelsen har beslutat om en ny, tydligare definition av begreppet Hyggesfritt skogsbruk. Den nya definitionen lyder: "Hyggesfritt skogsbruk på skogsmark med produktionsmål innebär att skogen sköts så att marken alltid är trädbevuxen utan att det uppstår några större kalhuggna ytor."
Skogsstyrelsen satsar på rådgivning inom Smart skogsbruk
Satsningen riktar sig till dig som vill utveckla ditt skogsägande och lära dig mer om vilka möjligheter som finns att skapa hög och säker tillväxt på ett hållbart sätt – en skog att vara stolt över.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
25 april 2025Exkursion med Holmen i skogen och på sågverk
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika verksamheter i skogen. I början av april följde de med ett av Holmens produktionslag och därefter besökte de Holmens sågverk i Bygdsiljum.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs mer