Landshövdingen på företagsbesök i Rundvik

4 juni 2019

Masonite Beams har idag 70 anställda och all produktion sker i Rundvik. Traditionen av träföretagande på orten är stark. Redan 1861 startades det första sågverket i Rundvik. 1929 inleddes den masonittillverkning som ligger till grund för vad företaget utvecklats till fram till idag.

1974 startade tillverkningen av I-balkar. Nya möjligheter öppnades och efter att ägaren investerat i en ny produktionslinje 2009 har produktionen ökat och den uppgår till 5,1 miljoner löpmeter per år. Företaget ser marknaden växa och spår att träbyggandet och efterfrågan på lättbalk kommer att öka.

Att bygga stora konstruktioner med hjälp av en relativt liten mängd träråvaror är effektivt och miljövänligt.   
Länsstyrelsen leder och samordnar nu arbetet med att på regeringens uppdrag ta fram ett regionalt skogsprogram. Landshövding Magdalena Andersson ingår i styrgruppen.

- Vi är nu inne i en intensiv fas. Dialogmöten har inletts inom ett antal temaområden.  Skogsbruk, processindustri, träindustri, skogsteknik, rennäring, besöksnäring och friluftsliv, mat från skogen, naturvård, kulturmiljövård, samt forskning och utbildning, säger Magdalena Andersson.

Syftet med programmet är att befästa och utveckla Västerbottens ställning som ett av Sveriges mest spännande och innovativa skogslän.  

Arbetet med skogsprogrammet ska bidra till en bred och konstruktiv dialog om skogens roll för en hållbar samhällsutveckling och en utvecklad bioekonomi

Foto: Jörgen Boman, Länsstyrelsen Västerbotten.

Presskontakt

Jörgen Boman, Kommunikationschef och presskontakt, jorgen.boman@lansstyrelsen.se, 070-669 00 10, 070-669 00 10

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

25 april 2025

Exkursion med Holmen i skogen och på sågverk

Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika verksamheter i skogen. I början av april följde de med ett av Holmens produktionslag och därefter besökte de Holmens sågverk i Bygdsiljum.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer
Hem Hem