Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

SLU i Umeå vill locka fler unga till skogen

2 februari 2021

Sveriges lantbruksuniversitet vill stärka intresset för skogen hos unga människor. Därför tar de nu fram ett nytt forskningsbaserat och digitalt läromedel om skogen, som ska lanseras på landets gymnasieskolor till hösten. Läromedlet fokuserar på klimatförändringarna, skogens roll i klimatomställningen och hållbar utveckling.

– Vi kallar projektet Jakten på klimatsmarta ungdomar. Att vara klimatsmart handlar om att jobba för en cirkulär bioekonomi och utbildningsmaterialet handlar om skogens roll i övergången från dagens fossila samhälle till en cirkulär bioekonomi, säger Anders Alanärä, professor vid SLU i Umeå.

SLU:s utbildningar och andra skogliga utbildningar i landet har tidigare framför allt rekryterat studenter från landsbygden, men idag växer de flesta ungdomar upp i större städer.

– Därför är det viktigt för oss att bredda rekryteringen och med det här utbildningsmaterialet hoppas vi nå in i klassrum över hela Sverige, även i större städer, säger Anders Alanärä.

En fråga som utbildningsmaterialet kommer att lyfta är vad skogen kommer att räcka till.

– Det finns naturligtvis inga enkla svar på den frågan, men förhoppningsvis kan det här projektet få fler unga att inse att det finns många spännande utmaningar och många spännande jobb i skogen och skogsnäringen i framtiden, säger Anders Alanärä.

Klicka här för att lyssna på ett inslag om projektet i P4 Västernorrland

Klicka här för att få mer information från SLU om det forskningsbaserade och digitala läromedlet om skog

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

25 april 2025

Exkursion med Holmen i skogen och på sågverk

Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika verksamheter i skogen. I början av april följde de med ett av Holmens produktionslag och därefter besökte de Holmens sågverk i Bygdsiljum.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer
Hem Hem