Stort EU-projekt om restaurering av skogslandskap i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka
1 juni 2021Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka är ett av tolv europeiska modellandskap som kommer att ingå i ett stort EU-projekt (SUPERB) med fokus på restaurering av skogar och skogslandskap.
Projektet planeras pågå i fyra år, 2022–2026, och svenska partners i projektet är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka och Västerbottens regionala skogsprogram.
- Det här är fantastiska nyheter och det visar hur viktigt det var att vårt biosfärområde blev godkänt av Unesco 2019. Projektet ger biosfärområdet stora möjligheter att fortsätta utvecklas som ett modellområde för hållbar utveckling, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län.
Det övergripande målet för projektet är att utveckla kunskap och skapa förutsättningar för, och demonstration av, storskalig restaurering av skogar och skogslandskap i hela Europa. Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka är det nordligaste modellområdet. Hela projektet leds av European Forest Institute och sammanlagt ingår 36 organisationer från en mängd olika länder i Europa.
- Biosfärområde Vindelälven-Juhttátakka ingår i ett globalt nätverk av biosfärområden och internationella samarbeten är en viktig del av vår verksamhet. Vårt uppdrag är att ta oss an globala utmaningar genom att försöka hitta lokala lösningar. Det här projektet är ett utmärkt exempel på sådant arbete vilket känns jätteroligt och spännande, säger Ann-Kristine Vinka, koordinator för Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka.
Den svenska delen av projektet handlar om att sammanställa kunskap om restaureringsmetoder, identifiera lämpliga områden för restaureringsåtgärder, planera och genomföra restaureringsåtgärder, samt studera och följa upp effekterna av restaureringsåtgärderna. Exempel på områden som är intressanta inom biosfärområdet är skogar som är viktiga för gröna infrastruktur, viktiga områden för rennäringen, ängsområden, våtmarker och vattendrag.
- Restaurering av skog och skogslandskap är en av de stora framtidssatsningarna som görs i EU och globalt, för att öka vår kapacitet för hållbart skogsbruk, uthållig markanvändning, anpassning till klimatförändringar och regional utveckling. Projektet kommer därför mycket lägligt och blir en bra plattform för tillämpad forskning, säger Johan Svensson, SLU, som tillsammans med Bengt-Gunnar Jonsson, SLU och Mittuniversitetet, gjort merparten av jobbet i ansökningsprocessen.
Total budget för hela projektet är 20 M€. Budgeten för den svenska delen av projektet är ca 12 MSEK, varav drygt hälften kommer att användas till praktiskt genomförande av restaureringar.
För mer information kontakta:
Johan Svensson, forskare SLU, 090-786 8333, johan.svensson@slu.se
Ann-Kristina Vinka, koordinator Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, 0730-797 903, biosfar@vindelalven.se
Björn Jonsson, naturvårdsdirektör Länsstyrelsen Västerbotten och styrelseordförande i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, 010-225 44 33, bjorn.jonsson@lansstyrelsen.se
Mikael Bergström, länsledningens stab på Länsstyrelsen Västerbotten och med i sekretariatet för Västerbottens regionala skogsprogram, 010-225 44 75, mikael.bergstrom@lansstyrelsen.se
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
25 april 2025Exkursion med Holmen i skogen och på sågverk
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika verksamheter i skogen. I början av april följde de med ett av Holmens produktionslag och därefter besökte de Holmens sågverk i Bygdsiljum.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs mer