Konferens 17 december: Älgar, skog och betesskador i norra Sverige

9 december 2019
Älgen är högt uppskattad av många, bland annat på grund av den rekreation jakten innebär. Samtidigt vet vi att nationalsymbolen älg orsakar betesskador som är mycket kostsamma för dagens skogsbruk.
Men vad vet vi egentligen med någorlunda säkerhet om älgar, skog och betesskador i norra Sverige? Hur säkra är de metoder vi använder för att uppskatta älgstammens storlek, betesskadornas omfattning, tillgängligt foder i landskapet och sambanden dem emellan? Har vi en älgstam som inte är i balans med skogen – eller har vi en skog som inte är i balans med älgstammen?
Det är några av de frågor som kommer att diskuteras på konferensen Älgar, skog och betesskador i norra Sverige. Konferensen äger rum i Umeå den 17 december.
Var: Elite Hotell Mimer, Umeå
När: 17 december 2019, kl 10:00–16:00 (registrering och fika från 09:15)
Arrangör: Skogsprogrammet i Västerbottens län, med stöd av Skogsprogrammen i Norrbottens, Jämtlands och Västernorrlands län
Anmälan: Anmälan är nu stängd
Program
09:15 Registrering och fika
10:00 Välkomstanförande (Magdalena Andersson, landshövding i Västerbottens län, och Staffan Norin, regionchef Skogsstyrelsen)
10:10 Praktikaliteter (Anders Esselin, processledare Skogsprogrammet Västerbottens län och moderator)
10:25 Älgförvaltningen – mål och måluppfyllelse (Carl-Johan Lindström, handläggare Naturvårdsverket)
10:55 Betesskador i skogen kostar miljarder (Jonas Bergquist, skogsskötselspecialist Skogsstyrelsen)
11:25 Älgstam och avskjutning (Göran Ericsson, professor Sveriges lantbruksuniversitet, SLU)
11:55 Lunch
13:00 Vad kan vi lära av goda exempel i älgförvaltningen? (Camilla Sandström, professor Umeå universitet)
13:30 Skogsskötsel för mindre älgbetesskador (Märtha Wallgren, seniorforskare Skogforsk)
14:00 Fika
14:30 Varför tycker du så? (Erland Mårald, professor Umeå universitet)
14:50 Diskussion: Har vi en älgstam som inte är i balans med skogen – eller har vi en skog som inte är i balans med älgstammen?
15:50 Avslutningsanförande (Herman Sundqvist, Generaldirektör Skogsstyrelsen)
16:00 Slut

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

16 april 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april

Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

27 mars 2023

Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet

Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

9 mars 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023

Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?

Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

2022: Många aktiviteter och mycket samverkan

Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.

Läs mer
Hem Hem