Pilotstudie om biosfärområden inom Barentsregionen
1 oktober 2020Länsstyrelsen Västerbotten har tilldelats 150 000 kr av Skogsstyrelsen för att genomföra en pilotstudie om biosfärområden inom Barentsregionen. I totalsumman ligger ett medfinansieringsbidrag på 50 000 kr från norska ordförandeskapet för Barents Forest Sector Network (BFSN), en av arbetsgrupperna under Barents Euro-Arctic Council (BEAC).
– Samarbete mellan biosfärområden från olika länder kan innebära en energikick för biosfärområdena och de aktörer som finns inom biosfärområdena. Det kan ge nya perspektiv, idéer och eventuellt gemensamma projekt. Känns inte minst som en jättebra möjlighet att göra något inom det skogliga ämnesområdet inom Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, säger Kristina Nilson Skogsstyrelsen/Västerbottens regionala skogsprogram.
Syftet med förstudien är att klarlägga möjligheter till ökat samarbete mellan biosfärområden genom att använda Barentssamarbetet som en plattform. Förstudien ska svara på följande frågor:
- Vilka prioriteringar och fokusområden har biosfärområdena inom Barentsregionen?
- Finns det ett intresse för samarbete mellan biosfärområdena?
- Hur ska BEAC och dess arbetsgrupper relatera till biosfärområdena och deras organisationer?
- Är det möjligt att biosfärområdena kan användas som modellområden för aktiviteter inom BEAC:s arbetsgrupper eller relaterade projekt, t ex klimatanpassning i skogslandskapet?
Huvudsakligt fokus är att hitta samarbetsmöjligheter inom Barents Forest Sector Network (BFSN), vilket också innefattar institutioner som jobbar med skogsforskning och bioekonomi.
Pilotstudien är en del i genomförandet av den internationella dimensionen av det nationella skogsprogrammet. Den är också en del i genomförandet av Västerbottens regionala skogsprogram, bl a handlingsplanens punkt 1.3 Ett mer variationsrikt skogslandskap, samt 4.2 En aktivare roll i internationella samarbeten. Det kopplar även an till Västerbottens ordförandeskap i Barents Regionråd.
Förstudien ska vara klar i januari 2021. Den kommer att genomföras av Anders Esselin (processledare för Västerbottens regionala skogsprogram) i samarbete med Johanna MacTaggart (koordinator för det svenska biosfärprogrammet). Det kommer också att finnas en styrgrupp bestående av Knut Øistad (NIBIO/BFSN), Kristina Nilson (Skogsstyrelsen/BFSN/Västerbottens regionala skogsprogram/Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka) och Lars Andersson (Skogsstyrelsen/BFSN).
Biosfärområden inom Barentsregionen:
- Sverige: Vindelälven-Juhttátahkka Biosphere Reserve
- Finland: North Karelia Biosphere Reserve
- Ryssland: Laplandskiy, Kenozerskiy, Vodlozerskiy and Metsola Biosphere Reserves
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
28 mars 2024Skogsungdomarna på besök i renskogen
Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
20 februari 2024Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?
Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet? Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).
Läs mer