Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete

Pilotstudie om biosfärområden inom Barentsregionen

1 oktober 2020

Länsstyrelsen Västerbotten har tilldelats 150 000 kr av Skogsstyrelsen för att genomföra en pilotstudie om biosfärområden inom Barentsregionen. I totalsumman ligger ett medfinansieringsbidrag på 50 000 kr från norska ordförandeskapet för Barents Forest Sector Network (BFSN), en av arbetsgrupperna under Barents Euro-Arctic Council (BEAC).

– Samarbete mellan biosfärområden från olika länder kan innebära en energikick för biosfärområdena och de aktörer som finns inom biosfärområdena. Det kan ge nya perspektiv, idéer och eventuellt gemensamma projekt. Känns inte minst som en jättebra möjlighet att göra något inom det skogliga ämnesområdet inom Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, säger Kristina Nilson Skogsstyrelsen/Västerbottens regionala skogsprogram.

Syftet med förstudien är att klarlägga möjligheter till ökat samarbete mellan biosfärområden genom att använda Barentssamarbetet som en plattform. Förstudien ska svara på följande frågor:

  • Vilka prioriteringar och fokusområden har biosfärområdena inom Barentsregionen?
  • Finns det ett intresse för samarbete mellan biosfärområdena?
  • Hur ska BEAC och dess arbetsgrupper relatera till biosfärområdena och deras organisationer?
  • Är det möjligt att biosfärområdena kan användas som modellområden för aktiviteter inom BEAC:s arbetsgrupper eller relaterade projekt, t ex klimatanpassning i skogslandskapet?

Huvudsakligt fokus är att hitta samarbetsmöjligheter inom Barents Forest Sector Network (BFSN), vilket också innefattar institutioner som jobbar med skogsforskning och bioekonomi.

Pilotstudien är en del i genomförandet av den internationella dimensionen av det nationella skogsprogrammet. Den är också en del i genomförandet av Västerbottens regionala skogsprogram, bl a handlingsplanens punkt 1.3 Ett mer variationsrikt skogslandskap, samt 4.2 En aktivare roll i internationella samarbeten. Det kopplar även an till Västerbottens ordförandeskap i Barents Regionråd.

Förstudien ska vara klar i januari 2021. Den kommer att genomföras av Anders Esselin (processledare för Västerbottens regionala skogsprogram) i samarbete med Johanna MacTaggart (koordinator för det svenska biosfärprogrammet). Det kommer också att finnas en styrgrupp bestående av Knut Øistad (NIBIO/BFSN), Kristina Nilson (Skogsstyrelsen/BFSN/Västerbottens regionala skogsprogram/Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka) och Lars Andersson (Skogsstyrelsen/BFSN).

Biosfärområden inom Barentsregionen:

  • Sverige: Vindelälven-Juhttátahkka Biosphere Reserve
  • Finland: North Karelia Biosphere Reserve
  • Ryssland: Laplandskiy, Kenozerskiy, Vodlozerskiy and Metsola Biosphere Reserves

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer
Hem Hem