Expertgrupp för landsbygdsfrågor i Västerbotten
14 april 2021Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län, har inrättat en expertgrupp för landsbygdsfrågor. Syftet är att expertgruppen ska vara ett rådgivande organ och ett bollplank till landshövdingen i frågor som rör landsbygd och landsbygdsutveckling.
– Väldigt många av Länsstyrelsens uppdrag har koppling till landsbygd och landsbygdsutveckling. Jag har därför skapat en rådgivande grupp som kan fungera som stöd till mig i min roll som landshövding, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län.
Expertgruppen ska tillföra ett erfarenhets- och forskningsbaserat utifrånperspektiv på de frågor med landsbygdsperspektiv som Länsstyrelsen hanterar. Tanken är att medlemmarna ska bidra med sina kompetenser, och de kan också tillföra Länsstyrelsen kompletterande information och perspektiv.
– Dialogen inom gruppen ska vara öppen och prestigelös och det är tillåtet att ställa obekväma frågor och ifrågasätta, säger Helene Hellmark Knutsson och fortsätter:
– Vid sidan av myndighetsutövningen behöver Länsstyrelsen ta del av ny kunskap, resultat av forskning, och lyssna till människor med olika erfarenheter. Jag vill skapa en kultur av lärande där jag i min roll som myndighetschef tar initiativ som utvecklar myndigheten. För att kunna fatta hållbara beslut måste vi hela tiden utveckla vår förmåga att se samhällets utmaningar ur flera perspektiv.
Expertgruppen kommer att mötas en–två gånger per termin och då diskutera en rad frågor och perspektiv och ofta jobba med tematiska dagordningar. Företagsklimat, infrastruktur, entreprenörskap, socialt ekologiskt och ekonomisk hållbar utveckling, jämställdhet, jord- och skogsbruk är några exempel på ämnen till kommande dagordningar. Ledamöterna kan också själva ta initiativ till frågor de vill lyfta eller belysa.
Klicka här för att läsa mer om expertgruppen för landsbygdsfrågor i Västerbotten
Landsbygdsutveckling viktigt i skogsprogrammet
För skogsprogrammet är landsbygdsutveckling och vikten av förbättrade förutsättningar för företag i länets landsbygder centralt. Ett av skogsprogrammets fokusområden handlar om mångbruk och på uppdrag av regeringen har forskare knutna till Future Forests undersökt mångbrukets potential att bidra till jobb och tillväxt i hela landet. Forskarna konstaterar att det finns en potential för att utveckla mångbruk av skog, men att det förutsätter en väl utvecklad landsbygdspolitik med en tydlig styrning och vision för framtiden.
I ett faktablad skriver forskarna bland annat: ”Oavsett om mångbruk bedrivs som ett komplement till skogsbruk, eller om mångbruksverksamheten står på egna ben handlar det ofta om att skapa möjligheter att leva och bo på landsbygden. Skogspolitiken länkas därmed samman med landsbygdspolitiken och de nödvändiga villkor som krävs för att skapa levande, aktiva och växande landsbygder i Sverige.”
Klicka här för att ladda ner faktabladet ”Mångbruk – att samsas i samma skog”
Exempel på utmaningar i Västerbottens landsbygder som har identifierats i Västerbottens regionala skogsprogram är svårigheter med kompetensförsörjning, brister i transportinfrastrukturen, begränsad tillgång på utvecklings- och expansionskapital för landsbygdsföretag, samt begränsad och minskande offentlig och kommersiell service.
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
28 mars 2024Skogsungdomarna på besök i renskogen
Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
20 februari 2024Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?
Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet? Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).
Läs mer