Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

25 januari 2024

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna många.

Att arbeta för att hitta, utveckla och kommunicera berättelser om stigar, vandringsleder och platser kan berika många på många sätt. För besökare är berättelser om stigar och platser längs stigarna en del av upplevelsen och något som efterfrågas allt mer. För de som bor i ett område är dessa berättelser en del av platsens historia och identitet. Och för de som jobbar inom besöksnäringen är det ett sätt att locka nya besökare och bidra till landsbygdernas ekonomi.

"Stigar fungerar som ett gemensamt minne av hur vi rört oss genom landskapet. Det är dags att vårda dem som en del av kulturarvet", som tre forskare skriver i en artikel i Forskning & Framsteg.

Klicka här för att läsa artikeln.

Målet är fler berättelser

Målet med inspirationsdagen var att samla personer med intresse av platsers historia, berätta var material och berättelser finns, samt hur vi tillsammans kan arbeta med materialet. Det långsiktiga målet är att få fler berättelser vid vandringsleder, stigar och platser i länet.

Programmet innehöll 13 presentationer indelade i fyra block (Inledning, Kunskapskällor, Föreningar, Inspirerande exempel), frågestunder, en guidad rundvandring på Skogs- och samemuseet, samt en avslutande workshop.

Text och bild: Anders Esselin

Klicka här för att ladda ner inspirationsdagens program

Fler nyheter

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer

Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete

10 oktober 2023

Diskussion om gemensamma frågor och utmaningar på Barents Forest Forum 2023

4–5 oktober samlades ca 80 representanter från företag, myndigheter, forskning och studenter från Finland, Norge och Sverige i finska Rovaniemi för Barents Forest Forum 2023. Deltog gjorde även representanter från Skogsprogram Västerbotten.

Läs mer
Hem Hem