Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Satsning på jämställd viltförvaltning

15 januari 2021

Under hösten 2020 genomförde Jägareförbundets länsföreningar, inklusive Jägareförbundet Västerbotten, den nya utbildningen "Älgförvaltning, ekologi och människa". Utbildningen är en del i projektet Jämställd Viltförvaltning där Jägareförbundet genom ett långsiktigt arbete verkar för mångfald och bredd bland jägarrepresentanterna i landets älgförvaltningsgrupper.

– Idag är 10 procent av medlemmarna i Jägareförbundet kvinnor, men bara 3 procent av Jägareförbundets representanter i landets älgförvaltningsgrupper är kvinnor. Vårt mål är att minst 10 procent av representanterna ska vara kvinnor, säger Jimmy Nyman, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Västerbotten.

Syftet med utbildningen är att öka deltagarnas kunskaper och förbereda dem inför nominering till älgförvaltningsgrupper (ÄFG), uppdrag i älgskötselområde (ÄSO) eller viltvårdsområden (VVO). Utbildningen genomfördes som en distansutbildning med fokus på tre områden: Förvaltningsstruktur och administration; Viltförvaltning; och Samarbete och gruppdynamik. Som avslutning genomfördes också en regional träff för de som genomgått utbildningen i Västerbotten.

– I Västerbotten har vi fem älgförvaltningsområden och alltså fem älgförvaltförvaltningsgrupper. Jägareförbundet har tio representanter totalt i länet, det vill säga två i varje älgförvaltningsgrupp. Idag är alla Jägareförbundets representanter män, men nu har länsföreningen nominerat tre kvinnor varav två har nominerats som en direkt följd av den här kursen, säger Jimmy Nyman.

Jägareförbundet och andra intressenter nominerar representanter till ÄFG. Länsstyrelsen beslutar om representanter.

Totalt deltog 90 personer, varav 6 från Västerbotten, i utbildningen "Älgförvaltning, ekologi och människa". Utbildningen har genomförts i samarbete mellan Jägareförbundet, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet, Studiefrämjandet och länsstyrelserna. 

– Det här är bra, roligt och viktigt för oss. Vi ser det som ett långsiktigt arbete och kommer att fortsätta jobba med olika åtgärder för en jämställd viltförvaltning, säger Jimmy Nyman.

Klicka här för att läsa mer om projektet Jämställd Viltförvaltning

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem