Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Satsning på jämställd viltförvaltning

15 januari 2021

Under hösten 2020 genomförde Jägareförbundets länsföreningar, inklusive Jägareförbundet Västerbotten, den nya utbildningen "Älgförvaltning, ekologi och människa". Utbildningen är en del i projektet Jämställd Viltförvaltning där Jägareförbundet genom ett långsiktigt arbete verkar för mångfald och bredd bland jägarrepresentanterna i landets älgförvaltningsgrupper.

– Idag är 10 procent av medlemmarna i Jägareförbundet kvinnor, men bara 3 procent av Jägareförbundets representanter i landets älgförvaltningsgrupper är kvinnor. Vårt mål är att minst 10 procent av representanterna ska vara kvinnor, säger Jimmy Nyman, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Västerbotten.

Syftet med utbildningen är att öka deltagarnas kunskaper och förbereda dem inför nominering till älgförvaltningsgrupper (ÄFG), uppdrag i älgskötselområde (ÄSO) eller viltvårdsområden (VVO). Utbildningen genomfördes som en distansutbildning med fokus på tre områden: Förvaltningsstruktur och administration; Viltförvaltning; och Samarbete och gruppdynamik. Som avslutning genomfördes också en regional träff för de som genomgått utbildningen i Västerbotten.

– I Västerbotten har vi fem älgförvaltningsområden och alltså fem älgförvaltförvaltningsgrupper. Jägareförbundet har tio representanter totalt i länet, det vill säga två i varje älgförvaltningsgrupp. Idag är alla Jägareförbundets representanter män, men nu har länsföreningen nominerat tre kvinnor varav två har nominerats som en direkt följd av den här kursen, säger Jimmy Nyman.

Jägareförbundet och andra intressenter nominerar representanter till ÄFG. Länsstyrelsen beslutar om representanter.

Totalt deltog 90 personer, varav 6 från Västerbotten, i utbildningen "Älgförvaltning, ekologi och människa". Utbildningen har genomförts i samarbete mellan Jägareförbundet, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet, Studiefrämjandet och länsstyrelserna. 

– Det här är bra, roligt och viktigt för oss. Vi ser det som ett långsiktigt arbete och kommer att fortsätta jobba med olika åtgärder för en jämställd viltförvaltning, säger Jimmy Nyman.

Klicka här för att läsa mer om projektet Jämställd Viltförvaltning

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

16 april 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april

Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

27 mars 2023

Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet

Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

9 mars 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023

Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?

Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

2022: Många aktiviteter och mycket samverkan

Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.

Läs mer
Hem Hem