Under hösten 2020 genomförde Jägareförbundets länsföreningar, inklusive Jägareförbundet Västerbotten, den nya utbildningen "Älgförvaltning, ekologi och människa". Utbildningen är en del i projektet Jämställd Viltförvaltning där Jägareförbundet genom ett långsiktigt arbete verkar för mångfald och bredd bland jägarrepresentanterna i landets älgförvaltningsgrupper.
– Idag är 10 procent av medlemmarna i Jägareförbundet kvinnor, men bara 3 procent av Jägareförbundets representanter i landets älgförvaltningsgrupper är kvinnor. Vårt mål är att minst 10 procent av representanterna ska vara kvinnor, säger Jimmy Nyman, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Västerbotten.
Syftet med utbildningen är att öka deltagarnas kunskaper och förbereda dem inför nominering till älgförvaltningsgrupper (ÄFG), uppdrag i älgskötselområde (ÄSO) eller viltvårdsområden (VVO). Utbildningen genomfördes som en distansutbildning med fokus på tre områden: Förvaltningsstruktur och administration; Viltförvaltning; och Samarbete och gruppdynamik. Som avslutning genomfördes också en regional träff för de som genomgått utbildningen i Västerbotten.
– I Västerbotten har vi fem älgförvaltningsområden och alltså fem älgförvaltförvaltningsgrupper. Jägareförbundet har tio representanter totalt i länet, det vill säga två i varje älgförvaltningsgrupp. Idag är alla Jägareförbundets representanter män, men nu har länsföreningen nominerat tre kvinnor varav två har nominerats som en direkt följd av den här kursen, säger Jimmy Nyman.
Jägareförbundet och andra intressenter nominerar representanter till ÄFG. Länsstyrelsen beslutar om representanter.
Totalt deltog 90 personer, varav 6 från Västerbotten, i utbildningen "Älgförvaltning, ekologi och människa". Utbildningen har genomförts i samarbete mellan Jägareförbundet, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet, Studiefrämjandet och länsstyrelserna.
– Det här är bra, roligt och viktigt för oss. Vi ser det som ett långsiktigt arbete och kommer att fortsätta jobba med olika åtgärder för en jämställd viltförvaltning, säger Jimmy Nyman.
Klicka här för att läsa mer om projektet Jämställd Viltförvaltning