Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Noterat i nyhetsflödet februari 2022

4 mars 2022

Första kraftlinerproducenten med fossilfria industriprocesser

SCA. I och med uppstarten av en ny bioeldad mesaugn vid Obbola pappersbruk är nu SCA den första kraftlinerproducenten med fossilfria industriprocesser. Den fossilfria mesaugnen ersätter två oljeeldade ugnar vilket behövs för att möta upp expansionen men innebär också att fabriken eliminerar oljeförbrukningen och minskar koldioxidutsläppen med 20 000 ton per år.

Klicka här för att läsa mer på SCA:s webbplats

Bestway spar kilometer

Mistra Digital Forest. Vilken är skotarens optimala körsträcka? Och var placeras avläggen bäst? Forskare inom Mistra Digital Forest har utvecklat ett beslutsstöd som ger snabba och precisa svar på de här frågorna – så att planerare och skotarförare fattar rätt beslut med hänsyn till ekonomi och miljö.

Klicka här för att läsa mer på Mistra Digital Forests webbplats

Framsteg för forskning om självstyrande skogsmaskiner

Mistra Digital Forest. Självstyrande skogsmaskiner – kan det bli verklighet? Området är relativt outforskat men på Umeå universitet tas nu stora steg i rätt riktning när en AI-modell för styrning av pendelarmskotare utvecklas. Nu ska AI:n lära sig att köra en fysisk skogsmaskin.

Klicka här för att läsa mer på Mistra Digital Forests webbplats

Debatt: Det behövs strategier för Sveriges kommunskogar

Skogssällskapet. Förväntningarna på den svenska skogen ökar, och debattvågorna går höga om den ska brukas eller bevaras. Skötseln av kommunägd skog väcker ofta känslor, eftersom många ser och berörs av avverkningar och andra åtgärder. Trots detta uppger bara fyra av tio skogsägande kommuner att de har en politiskt antagen skogspolicy eller skogsstrategi, enligt Skogssällskapets kommunskogsenkät.

Klicka här för att läsa hela debattartikeln på Skogssällskapets webbplats

Partier vill kunna häva reservat

Tidningen Skogen. Om förutsättningarna ändras ska ett naturreservat kunna upphävas och ersättas med ett nytt med högre naturvärden. Det föreslår Moderaterna vid en skogspolitisk förhandling i riksdagen. Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna stöder detta eller har liknande förslag.

Klicka här för att läsa mer om förslaget i Tidningen Skogen

Nej till palmolja i tanken – ja till svenskt biobränsle

Norra Skog. Svenska beslutsfattare går alldeles för fort framåt med reduktionsplikten. Sverige medverkar därför till att alltmer av världens biodrivmedel görs av palmolja. Norra Skog vill däremot att regeringen satsar kraftfullt på ökad produktion av inhemskt biobränsle och att takten i den svenska reduktionsplikten anpassas till tillgången på klokt producerat bränsle.

Klicka här för att läsa Norra Skogs pressmeddelande

Rekordlågt bildande av biotopskydd och naturvårdsavtal

Skogsstyrelsen. Under 2021 bildade Skogsstyrelsen 118 nya biotopskyddsområden och 26 nya naturvårdsavtal. Det är det lägsta antalet sedan arbetet med de formella skydden inleddes i början av 90-talet. Även arealen som skyddats är låg jämfört med tidigare år. En anledning till att nivån sjunkit 2021 är att den största delen av anslaget behövt reserveras för intrångsersättningar till markägare som ansöker om avverkning i fjällnära skog.

Klicka här för att läsa mer på Skogsstyrelsens webbplats

Fel i Nature om kraftigt ökad skogsavverkning i Sverige

SLU: I juli 2020 publicerades i tidskriften Nature mycket överraskande och uppmärksammade resultat om en på kort tid drastisk ökning av avverkade arealer och volymer i Finland och Sverige. Många forskare ifrågasatte tidigt resultaten, och i en nyligen publicerad studie visas nu hur Nature-artikelns resultat om kraftigt ökad avverkning i Finland och Sverige kunde bli så felaktiga.

Klicka här för att läsa mer om detta på SLU:s webbplats

 

 

 

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

16 april 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april

Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

27 mars 2023

Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet

Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

9 mars 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023

Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?

Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

2022: Många aktiviteter och mycket samverkan

Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.

Läs mer
Hem Hem