Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Noterat i nyhetsflödet augusti 2022

5 september 2022

Tio år med jämställdhet på agendan

SLU. Två av fem kvinnor inom skogssektorn upplever en utsatthet i form av könsdiskriminering eller kränkningar medan motsvarande andel bland männen är mindre än var tionde. Det är en av slutsatserna i en nationell uppföljning av skogligt utbildades villkor på arbetsmarknaden.

Klicka här för att läsa mer på SLU:s webbplats

 

Skogskollo för alla

Skogstekniska klustret. Under två dagar i juni hölls så det årliga Skogskollot igen men i år i en lite annorlunda form! Den 20–21 juni 2022 anordnades skogskollo i Umeå kommun för både tjejer och killar. Kollot vände sig till barn som är intresserade av skogen och som börjar årskurs 5 & 6 till hösten.

Klicka här för att läsa mer på skogstekniska klustrets webbplats

 

Skogsträff för kvinnor i Bäcksjön

Skogstekniska klustret. Den 13 juni träffades ett tjugo-tal förväntansfulla skogsägare ute i Bäcksjön, 2 mil nordväst om Umeå, för att delta på en skogsträff om skogsskötsel för hög och säker tillväxt. Kvällen skulle bjuda på grunder i hur du sköter skogen för att få en skog som växer och mår bra. Hur och när du genomför åtgärder för att lyckas med plantering, röjning och gallring, som gör att du får en stabil skog med hög tillväxt.

Klicka här för att läsa mer på skogstekniska klustrets webbplats

 

Vimeks skotare vann Forest Machine of the year

SKOGEN. Vindelnföretaget Vimek AB vann tävlingen om årets bästa skogsmaskin 2022 med sin skotare Vimek 870.1 Next Generation. Bakom priset står den franska skogsbrukstidningen Le Boise International som tillsammans med en stor kommitté utser vinnaren.

Klicka här för att läsa mer på SKOGENS webbplats

 

Fåglar gynnas av evighetsträd

SLU. Även i en tät granskog gynnas fågellivet av enstaka lövträd. Det bekräftar att de lämnade hänsynsträden har en positiv effekt. Det visar en studie gjord av forskare på institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, SLU.

Klicka här för att läsa mer om studien

 

Sara kulturhus tar skogen till staden

Skogsindustrierna. Ett av världens högsta trähus finns i Skellefteå och spelar stor roll för kommunen. Både genom att binda koldioxid och sprida stolthet.

Klicka här för att läsa mer och se film på Skogsindustriernas webbplats

 

Kollagret i finska skogar minskar snabbt

Sveriges Natur. Finlands skog och mark var en nettokälla till koldioxid under förra året, enligt en ny sammanräkning från Finlands Naturresursinstitut. Det är alarmerande att ett så skogrikt land hamnar på minus, säger Naturskyddsföreningens sakkunniga.

Klicka här för att läsa artikeln i Naturskyddsföreningens tidning

 

Tydligare ersättningsregler i fjällnära skog

Regeringskansliet. Regeringen har utfärdat lagändringar som ger tydligare ersättningsregler i fjällnära skog. Lagändringarna ska säkerställa rätten till ersättning vid nekade avverkningstillstånd och till att det inte ska vara möjligt att få ersättning mer än en gång för samma område eller för samma hänsyn.

Klicka här för att läsa pressmeddelande från Regeringskansliet

 

Bra läge att laga våtmark

SKOGEN. Att restaurera en våtmark är den bästa enskilda miljövårdsåtgärd man kan göra i sin skog. Och nu finns stora bidragsmöjligheter. Det säger Hans von Essen från Svensk våtmarksfond.

Klicka här för att läsa hela artikeln

 

 

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem