
Noterat i nyhetsflödet december 2021
21 december 202125 000 hektar blir reservat i Västerbotten
ATL. Allmäningeskogarna i Västerbotten avsätter en stor del av sin mark som naturreservat. 25 000 hektar av de västerbottniska allmänningeskogarnas totalt 140 000 hektar blir naturreservat i en överenskommelse med Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. Mer kan vara på gång i en andra omgång.
Klicka här för att läsa artikeln i ATL
Så kan skogen skötas för att gynna rennäringen
SLU Future Forests. Det råder en alarmerande minskning av betesmarker och mängden lavar i renskötselområdet. Skogsbruket är en av de bidragande faktorerna. Hur rennäring och skogsbruk kan ta hänsyn till varandra undersöks nu i en rapport från Future Forests.
Läs mer om rapporten från SLU Future Forests
Målbilder ger ökad samsyn om miljöhänsyn
Skogsstyrelsen. Samsynen om hur man bäst ska ta hänsyn till miljön i skogsbruket har ökat mellan skogsbruk, myndigheter, ideella organisationer och andra intressenter. Det visar den första oberoende utvärderingen av det snart tio år långa samarbetet kring målbilder för god miljöhänsyn.
Klicka här för att läsa mer om hur målbilder gett ökad samsyn om miljöhänsyn
Nationellt skogsdatalabb ska möta skogsskador och klimatförändringar
SLU. Nu satsas ytterligare åtta miljoner kronor på Nationellt skogsdatalabb, som drivs av Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med skogssektorn och andra myndigheter. Med hjälp av nya data, labbmiljö och nya metoder kan datalabbet nu utvecklas med fokus på skogsskador och klimat.
Klicka här för att läsa mer om nationellt skogsdatalabb
Miljömålsindikator ger felaktig bild av skogsbrukets försurande påverkan
SLU. Risken att uttaget av biobränslen (hyggesrester) från skogsbruk ska leda till skadlig försurning av marken kan skattas på olika sätt. Den indikator som idag används av myndigheter i bl.a. Sverige ger dock en förenklad, och ibland missvisande, bild av försurningens omfattning och orsaker. Det visar ett forskarlag från SLU, som påpekar att indikatorn överdriver försurningsrisken och är olämplig som grund för rådgivning.
Klicka här för att läsa mer om studien från SLU
Intervjuer med människor från Vindelälven-Juhttátahkka
Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Med syftet att synliggöra biosfärområdet och kommunicera goda exempel på hållbar utveckling så har nu biosfärområdet startat en podd. I podden intervjuas stolta och engagerade människor som brinner för sin hembygd och naturen. Poddarna är ett resultat av hållbarhetsprojektet Bärkraft.
Ny film om naturlig föryngring av tall
Skogsstyrelsen. Nu finns det en ny film om naturlig föryngring av tall på Skogskunskap.se. I filmen får du träffa skogsägare som jobbar med metoden och forskaren Christer Karlsson från SLU, Siljansfors försökspark. Filmen tar inte bara upp själva föryngringsmomentet utan också hur man röjer och gallrar för att skapa värdefullt talltimmer.
Klicka här för att se filmen Naturlig föryngring av tall
Hållbarhetsguide från projektet Bärkraft
Bärkraft. Projektet Bärkraft har tagit fram Hållbarhetsguiden – för att vistelsen ska bli så bra som möjligt för både besökaren, lokalsamhället och vår flora och fauna.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
16 april 2023Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april
Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
27 mars 2023Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet
Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
9 mars 2023Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023
Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 2023Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?
Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 20232022: Många aktiviteter och mycket samverkan
Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.
Läs mer