Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Noterat i nyhetsflödet maj-juni 2023

14 juni 2023

Risk för ännu en brandhärjad sommar i skogen

SLU. Sommarvädret tycks kunna domineras av långvarig värme, ihållande uppehållsväder och risk för åsknedslag. Detta är alltsammans faktorer som påverkar brandrisken i skog och mark. Om prognosen slår in finns risk för en brandsommar liknande den under 2018. I en kunskapssammanställning från SLU berättas om allt du vill/behöver veta om skogsbränder.

Klicka här för att läsa mer

 

Ny studie: så ser en attraktiv skog ut för friluftsliv och turism

Skogsstyrelsen. Höga och gamla träd som inte står för tätt, gärna vid en sjö där det är tyst och lugnt. Så ser en attraktiv skog ut för den som söker rekreation, vila och nöje, visar en ny studie som Skogsstyrelsen låtit göra. Därför läggs nu förslaget att börja mäta och utvärdera en rad indikatorer för att framtida generationer ska kunna fortsätta njuta av våra skogar.

Klicka här för att läsa mer

 

Nytt sätt att mäta biologisk mångfald

Extrakt. Mätstationer som kontrollerar luftkvalitet skulle också kunna kartlägga tillståndet för den biologiska mångfalden. Det menar forskarna bakom en ny studie, där DNA från både djur och växter har samlats in.

Klicka här för att läsa mer

 

Tre trender i den svenska skogen enligt SLU Riksskogstaxeringen

SLU. Tillväxttakten i svensk skog har efter en period av minskning nu ökat något. Virkesförrådet planar ut, och tallen har passerat granen som det vanligaste trädslaget sett till volym. Det är tre trender som framgår i den årliga officiella statistiken från SLU Riksskogstaxeringen.

Klicka här för att läsa mer

 

"Rädda skogarna – vår överlevnad står på spel"

Aftonbladet. Bara en spillra av naturskogen i norr finns kvar. Dagens kalhyggesbruk har resulterat i att stora delar av de naturliga ekosystemen kalavverkats och samernas möjlighet att bruka marken för renbete avsevärt försvårats. Det skriver 16 samebyar i en debattartikel i Aftonbladet.

Klicka här för att läsa mer

 

Milstolpe för svensk naturvård – nu har första biokrediten köpts

Sveriges Radio. Ett svenskt pilotprojekt har nu lyckats med sitt mål att låta skogsägare få betalt för att göra extra insatser för den biologiska mångfalden. Tanken är att det inte bara ska vara lönsamt att avverka, utan även att låta träden stå kvar. "Vi har nått lite av en milstolpe för hela pilotprojektet och det känns jättebra" säger Anders Andersson, skogsförvaltare på Orsa besparingsskog.

Klicka här för att läsa mer

 

Rekordavverkningen fortsätter

Föreningen & tidningen SKOGEN. Bruttoavverkningen 2022 var 95,8 miljoner kubikmeter enligt preliminär statistik från Skogsstyrelsen. Det är i nivå med 2021 då 96 miljoner kubikmeter avverkades. Det är de största årsavverkningarna hittills om man bortser från tiden efter stormen Gudrun, det vill säga 2005 – 2007.

Klicka här för att läsa mer

 

Törskate – ingen stor värdesänkare

Föreningen & tidningen SKOGEN. Skadesvampen törskate tycks ha ganska liten inverkan på gallringsskogens tillväxt och värde, enligt en ny studie från Skogforsk. Studien visar också att det därför inte alltid ekonomiskt försvarbart att avverka skogen i förtid.

Klicka här för att läsa mer

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer
Hem Hem