Noterat i nyhetsflödet november 2021
2 december 2021Rekordmånga LONA-projekt i Västerbotten
Länsstyrelsen. Friluftslivets år 2021 beviljar Länsstyrelsen Västerbotten nästan fem miljoner kronor till projekt som främjar naturvård och friluftsliv i alla länets kommuner.
Nya digitala dikeskartor
SLU. Sveriges lantbruksuniversitet har tillsammans med Skogsstyrelsen tagit fram heltäckande dikeskartor för Sverige. Kartorna har framställts med hjälp av laserdata och artificiell intelligens och kan underlätta vid klimatanpassning av översvämningskänsliga områden och vid restaurering av våtmarker. De digitala dikeskartorna är tillgängliga som öppna data.
Terrängkörning kan orsaka ras
Skogsstyrelsen. Körning i terräng eller genom vattendrag samt grävning och anläggande av skogsbilvägar – allt detta kan orsaka ras som i sin tur skadar på samhällsfunktioner. Nu vill flera myndigheter se åtgärder.
Contorta innebär risker för inhemska arter
Extrakt (Formas). Naturvårdsverket bedömer att Skogsstyrelsens förslag till ändringar av föreskrifter och allmänna råd i Skogsvårdslagen kan få en betydande negativ påverkan på skogslandskapets funktion för biologisk mångfald. Bland annat föreslår Naturvårdsverket i ett remissvar i stället att de befintliga geografiska begränsningsreglerna för contortatall och det befintliga skyddsavståndet till skyddad natur på minst en kilometer bibehålls.
Blandad skog bra ur flera perspektiv
Extrakt. Björk är Sveriges vanligaste lövträd, och som alla andra lövträd är björken viktig såväl för den biologiska mångfalden som för de ekosystemtjänster som skogen ger oss människor. Björken fungerar även som riskspridare. Det konstaterar Skogforsk i en ny rapport.
Skolbesök och dialogmöten med biosfärungdomar
Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. För att komma närmare och få i gång dialog med ungdomarna i biosfärområdet har personal från biosfärområdets kansli börjat besöka gymnasie- och högstadieskolor i kommunerna som ingår i biosfärområdet.
Forskning sätter värde på biologisk mångfald
World Forest Forum. Är det möjligt att sätta ett värde på biodiversitet precis som på virke? Det frågar sig forskaren Alexandra Holmlund.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
16 april 2023Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april
Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
27 mars 2023Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet
Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
9 mars 2023Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023
Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 2023Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?
Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 20232022: Många aktiviteter och mycket samverkan
Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.
Läs mer