Noterat i nyhetsflödet oktober 2021
1 november 2021Störst avverkning i Västerbotten
Den svenska bruttoavverkningen uppgick 2020 till drygt 93 miljoner skogskubikmeter. Omkring 10 procent (9,0 miljoner skogskubikmeter) av den svenska avverkningen sker i Västerbottens län, vilket innebär att Västerbottens län är det län i Sverige där avverkningen är störst.
Setra satsar i Malå – fördubblar sin produktion
Träindustriföretaget Setra fördubblar sin produktion vid enheten i Malå, Västerbotten. Det står klart sedan Setras styrelse har beslutat att investera cirka 390 miljoner kronor i anläggningen i Malå.
Digital utbildning för träbyggnationer
Trästad Sverige lanserar en digital version av utbildningen Wood First för kommuner och regioner som vill ha stöd i arbetet med att ta fram, uppdatera eller följa upp en träbyggnadsstrategi eller färdplan för klimatneutralt byggande.
- Klicka här för mer information First från Trästad Sverige
- Klicka här för pressmeddelande från Länsstyrelsen Västerbotten
Flera företag och organisationer från Västerbotten nominerade till jämställdhetspris
Indexator i Vindeln är nominerat till jämställdhetspris. Idag är 40 procent av de anställda inom monteringen i Indexator kvinnor och samma siffra återfinns i ledningsgruppen. Bland de nominerade med västerbottenanknytning finns också Holmen Skog AB, Norsjö kommun, Skogstekniska klustret, Sveaskog AB, Fakulteten för skogsvetenskap vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Umeå kommun.
Digitala framsteg under Skogstekniska klustrets exkursion
Onsdagen den 6 oktober anordnades för andra året i rad Skogstekniska klustrets exkursion. Temat för året var den digitala framtidsskogen och sex olika stationer demonstrerade tekniska lösningar, idéer och visioner för hur skogsbruket och hela den skogliga värdekedjan kan effektiviseras med hjälp av digitala medel.
Nya perspektiv i landshövdingen podd
I podden Nya Perspektiv del 7 samtalar landshövding Helene Hellmark Knutsson med Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, om tre sorters skogskonflikter, om folkrörelsernas betydelse för att dämpa bråken, allemansrätten och om hur det gick till när de så kallade blåbärsflickorna fick känslorna att svalla.
Närmare 300 personer på kunskapsdag om hållbart byggande
”En jätteviktig dag där även den sociala aspekten av byggandet lyftes. Vi ska bygga samhällen där människor vill bo, leva och utvecklas”, säger Harriet Wistemar, stadsarkitekt på Skellefteå kommun.
Nationellt centrum för skogsskador drar igång
Som ett led i arbetet att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador har regeringen i år satsat 30 miljoner kronor för att Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ska inrätta ett nationellt centrum för skogsskador. Med organisationen på plats drar centret nu igång sin verksamhet.
Ny definition av hyggesfritt skogsbruk
Skogsstyrelsen har beslutat om en ny, tydligare definition av begreppet Hyggesfritt skogsbruk. Den nya definitionen lyder: "Hyggesfritt skogsbruk på skogsmark med produktionsmål innebär att skogen sköts så att marken alltid är trädbevuxen utan att det uppstår några större kalhuggna ytor."
Skogsstyrelsen satsar på rådgivning inom Smart skogsbruk
Satsningen riktar sig till dig som vill utveckla ditt skogsägande och lära dig mer om vilka möjligheter som finns att skapa hög och säker tillväxt på ett hållbart sätt – en skog att vara stolt över.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
16 april 2023Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april
Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
27 mars 2023Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet
Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
9 mars 2023Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023
Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 2023Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?
Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 20232022: Många aktiviteter och mycket samverkan
Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.
Läs mer