Noterat i nyhetsflödet oktober 2021

1 november 2021

Störst avverkning i Västerbotten

Den svenska bruttoavverkningen uppgick 2020 till drygt 93 miljoner skogskubikmeter. Omkring 10 procent (9,0 miljoner skogskubikmeter) av den svenska avverkningen sker i Västerbottens län, vilket innebär att Västerbottens län är det län i Sverige där avverkningen är störst.

Setra satsar i Malå – fördubblar sin produktion

Träindustriföretaget Setra fördubblar sin produktion vid enheten i Malå, Västerbotten. Det står klart sedan Setras styrelse har beslutat att investera cirka 390 miljoner kronor i anläggningen i Malå. 

Digital utbildning för träbyggnationer

Trästad Sverige lanserar en digital version av utbildningen Wood First för kommuner och regioner som vill ha stöd i arbetet med att ta fram, uppdatera eller följa upp en träbyggnadsstrategi eller färdplan för klimatneutralt byggande.

Flera företag och organisationer från Västerbotten nominerade till jämställdhetspris

Indexator i Vindeln är nominerat till jämställdhetspris. Idag är 40 procent av de anställda inom monteringen i Indexator kvinnor och samma siffra återfinns i ledningsgruppen. Bland de nominerade med västerbottenanknytning finns också Holmen Skog AB, Norsjö kommun, Skogstekniska klustret, Sveaskog AB, Fakulteten för skogsvetenskap vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Umeå kommun.

Digitala framsteg under Skogstekniska klustrets exkursion

Onsdagen den 6 oktober anordnades för andra året i rad Skogstekniska klustrets exkursion. Temat för året var den digitala framtidsskogen och sex olika stationer demonstrerade tekniska lösningar, idéer och visioner för hur skogsbruket och hela den skogliga värdekedjan kan effektiviseras med hjälp av digitala medel.

Nya perspektiv i landshövdingen podd

I podden Nya Perspektiv del 7 samtalar landshövding Helene Hellmark Knutsson med Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, om tre sorters skogskonflikter, om folkrörelsernas betydelse för att dämpa bråken, allemansrätten och om hur det gick till när de så kallade blåbärsflickorna fick känslorna att svalla.

Närmare 300 personer på kunskapsdag om hållbart byggande

”En jätteviktig dag där även den sociala aspekten av byggandet lyftes. Vi ska bygga samhällen där människor vill bo, leva och utvecklas”, säger Harriet Wistemar, stadsarkitekt på Skellefteå kommun.

Nationellt centrum för skogsskador drar igång

Som ett led i arbetet att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador har regeringen i år satsat 30 miljoner kronor för att Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ska inrätta ett nationellt centrum för skogsskador. Med organisationen på plats drar centret nu igång sin verksamhet.

Ny definition av hyggesfritt skogsbruk

Skogsstyrelsen har beslutat om en ny, tydligare definition av begreppet Hyggesfritt skogsbruk. Den nya definitionen lyder: "Hyggesfritt skogsbruk på skogsmark med produktionsmål innebär att skogen sköts så att marken alltid är trädbevuxen utan att det uppstår några större kalhuggna ytor."

Skogsstyrelsen satsar på rådgivning inom Smart skogsbruk

Satsningen riktar sig till dig som vill utveckla ditt skogsägande och lära dig mer om vilka möjligheter som finns att skapa hög och säker tillväxt på ett hållbart sätt – en skog att vara stolt över.

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem