
Ny rapport: Mångbruk av skog i Barentsområdet
25 februari 2022Barentsregionens vidsträckta skogar är av stor betydelse, både ekonomiskt, socialt och miljömässig. Inte minst är skogarna viktiga för människor som bor och verkar i regionens landsbygder och här spelar små och medelstora företag inom skogsbruk, träförädling, turism, rennäring och livsmedel en särskilt viktig roll.
I en ny studie med fokus på mångbruk av skog har nuläget för små och medelstora företag i sju landskap inom Barentsregionen kartlagts. De sju landskapen är Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka och Tornedalen 2020 (Sverige), Norra Karelens Biosfärområde och Rokua Geopark (Finland), Sør-Varanger Kommune (Norge), samt Metsola och Vodlozersky Biosfärområden (Ryssland).
– Vår studie visar att det finns många möjligheter att utveckla mångbruket av skog i Barentsregionen. Studien visar också att de studerade landskapen har många gemensamma utmaningar och möjligheter, säger Emilia Barsk, Västerbottens regionala skogsprogram/Länsstyrelsen Västerbotten, och huvudförfattare till rapporten.
Exempel på identifierade utmaningar för skogsrelaterade små och medelstora företag är klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, tillgång på skogsråvara och arbetskraft, samt skogsskador orsakade av älg, insekter och svampar.
För att förverkliga möjligheterna med ett utvecklat mångbruk i Barentsregionens skogar krävs bland annat en förbättrad dialog och ett utökat samarbete mellan företag som bygger sin verksamhet på träråvara; mellan företag som bygger sin verksamhet på andra värden i skogen; mellan företag som bygger sin verksamhet på träråvara och företag som är beroende av andra skogliga värden; samt mellan skogsägare och mångbruksföretagare.
– Gränsöverskridande samarbeten, som fokuserar evidensbaserad kunskap och goda exempel, kan stödja denna utveckling och ge ytterligare mervärde, säger Emilia Barsk.
Studien är finansierad av Skogsstyrelsen.
Klicka här för att ladda ner rapporten
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer