Ny rapport: Biosfärområden i Barentsregionen
1 mars 2021Inom Barentsregionen finns idag sex formellt erkända UNESCO biosfärområden: Vindelälven-Juhttátahkka i Sverige, Norra Karelen i Finland, och Laplandskiy, Kenozersky, Vodlozersky och Metsola i Ryssland. Under vintern har en studie genomförts med syftet att klarlägga möjligheter till ökat samarbete mellan biosfärområden genom att använda barentssamarbetet (the Barents Euro-Arctic Cooperation) som en plattform.
Studien visar bland annat
- Att det har funnits ett omfattande samarbete under de senaste 20 åren mellan finska och ryska biosfärområden i Barentsregionen, och även mellan dessa biosfärområden och andra aktörer i gränsområdena mellan Finland, Ryssland och Norge.
- Att det finns goda förutsättningar för att ytterligare utveckla samarbetet mellan biosfärområdena i Barentsregionen och även i större utsträckning involvera biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, olika norska organisationer och andra aktörer som strävar efter hållbar utveckling i regionen.
- Att ambitioner, mål och aktiviteter hos biosfärområdena har många likheter med olika arbetsgrupper inom barentssamarbetet, t ex Working Group on Barents Forest Sector (WGBFS).
- Att barentssamarbetet kan vara en viktig partner och en potentiell plattform för biosfärområden.
- Och att biosfärområden kan fungera som modellområden för aktiviteter som initieras av olika arbetsgrupper inom barentssamarbetet, stärka samarbetet mellan olika arbetsgrupper, samt stärka det interregionala samarbetet inom regionen.
– Samarbete mellan biosfärområden från olika länder kan innebära en energikick för biosfärområdena och de aktörer som finns inom biosfärområdena. Det kan ge nya perspektiv, idéer och eventuellt gemensamma projekt. Känns inte minst som en jättebra möjlighet att göra något inom det skogliga ämnesområdet inom Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, säger Kristina Nilson Skogsstyrelsen/Västerbottens regionala skogsprogram.
Studien har finansierats av Sveriges nationella skogsprogram via Skogsstyrelsen och av det norska ordförandeskapet för Working Group on Barents Forest Sector (WGBFS). Anders Esselin, processledare för Västerbottens regionala skogsprogram, har varit projektledare för studien.
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 maj 2022Konstutställning på Skogsstyrelsen i Sorsele
Skogsstyrelsens lokalkontor i Sorsele har fått ta del av konstverk med hjälp av konstkonsult Åsa Bergdahl från Statens konstråd. I samband med att konstverken kom på plats lördagen den 14 maj genomfördes en workshop med Emma Dahlqvist, en av de konstnärer vars verk presenteras på kontoret. 15 personer närvarade.
Läs merNoterat i nyhetsflödet mars 2022
Stora naturreservat på gång i Västerbottens fjällnära skogar. Personalbrist hotar skogsföretag när skogsarbetare från Ukraina stoppas. Produktionsavgift kan finansiera avsättningar. Detta är en del av det som vi noterat i nyhetsflödet under mars 2022.
Läs merHållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete
8 mars 2022Nordliga regioner kraftsamlar kring EU:s klimatpaket Fit for 55
Regionerna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland-Härjedalen kraftsamlar för att på djupen blanda sig in i beslutprocesserna kring EU:s klimatpaket Fit for 55 och för öka kunskapen om norrländsk skogsnäring i EU.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2022Noterat i nyhetsflödet februari 2022
Forskare inom Mistra Digital Forest har utvecklat ett beslutsstöd för planerare och skotarförare. Skogssällskapet argumenterar för att det behövs strategier för Sveriges kommunskogar. Och partier vill kunna häva reservat. Detta är något av det vi noterat i nyhetsflödet under februari 2022.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
3 mars 2022Flera projekt för att utveckla bärbranchen
Just nu pågår flera stora projekt för att utveckla bärbranschen. Forskningsinstitutet RISE och Umeå universitet är drivande.
Läs mer