Ny rapport: Biosfärområden i Barentsregionen
1 mars 2021Inom Barentsregionen finns idag sex formellt erkända UNESCO biosfärområden: Vindelälven-Juhttátahkka i Sverige, Norra Karelen i Finland, och Laplandskiy, Kenozersky, Vodlozersky och Metsola i Ryssland. Under vintern har en studie genomförts med syftet att klarlägga möjligheter till ökat samarbete mellan biosfärområden genom att använda barentssamarbetet (the Barents Euro-Arctic Cooperation) som en plattform.
Studien visar bland annat
- Att det har funnits ett omfattande samarbete under de senaste 20 åren mellan finska och ryska biosfärområden i Barentsregionen, och även mellan dessa biosfärområden och andra aktörer i gränsområdena mellan Finland, Ryssland och Norge.
- Att det finns goda förutsättningar för att ytterligare utveckla samarbetet mellan biosfärområdena i Barentsregionen och även i större utsträckning involvera biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, olika norska organisationer och andra aktörer som strävar efter hållbar utveckling i regionen.
- Att ambitioner, mål och aktiviteter hos biosfärområdena har många likheter med olika arbetsgrupper inom barentssamarbetet, t ex Working Group on Barents Forest Sector (WGBFS).
- Att barentssamarbetet kan vara en viktig partner och en potentiell plattform för biosfärområden.
- Och att biosfärområden kan fungera som modellområden för aktiviteter som initieras av olika arbetsgrupper inom barentssamarbetet, stärka samarbetet mellan olika arbetsgrupper, samt stärka det interregionala samarbetet inom regionen.
– Samarbete mellan biosfärområden från olika länder kan innebära en energikick för biosfärområdena och de aktörer som finns inom biosfärområdena. Det kan ge nya perspektiv, idéer och eventuellt gemensamma projekt. Känns inte minst som en jättebra möjlighet att göra något inom det skogliga ämnesområdet inom Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, säger Kristina Nilson Skogsstyrelsen/Västerbottens regionala skogsprogram.
Studien har finansierats av Sveriges nationella skogsprogram via Skogsstyrelsen och av det norska ordförandeskapet för Working Group on Barents Forest Sector (WGBFS). Anders Esselin, processledare för Västerbottens regionala skogsprogram, har varit projektledare för studien.
Fler nyheter
Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete
10 oktober 2023Diskussion om gemensamma frågor och utmaningar på Barents Forest Forum 2023
4–5 oktober samlades ca 80 representanter från företag, myndigheter, forskning och studenter från Finland, Norge och Sverige i finska Rovaniemi för Barents Forest Forum 2023. Deltog gjorde även representanter från Skogsprogram Västerbotten.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
29 september 2023Programrådsmöte om skog – i skogen
Vad är egentligen schackrutehuggning och hur kan man restaurera en lövskog? Och vad är poängen med sådana åtgärder? Det var frågor på agendan när programrådet för Västerbottens regionala skogsprogram samlades för en exkursion i närheten av Umeå den 25 september.
Läs merHållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete
21 september 2023Nyhetsbrev nr 3 från den svenska delen av SUPERB-projektet
Här kommer det tredje nyhetsbrevet från den svenska delen av EU-projektet SUPERB. Läs om SUPERB:s rådgivande grupp, att skala upp restaurering av skog, en studie av sammanhängande skog med höga naturvärden, och en hel del annat.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
11 september 2023Kommunträff med diskussioner om skog i Vindeln
7 september arrangerade Skogsprogrammet i Västerbotten en kommunträff med politiker från Vindelns kommun. Frågor som diskuterades var bland annat hyggesfritt skogsbruk, skog och företagande, skogens betydelse för Vindelns kommun, älgförvaltning, skogsskador orsakade av älgbete och svampangrepp samt digitaliseringens möjligheter i framtidens skog.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
29 juni 2023Nyhetsbrev nr 2 från den svenska delen av SUPERB-projektet
Här kommer det andra nyhetsbrevet från EU-projektet SUPERB. Läs om pågående inventeringar, skoglig restaurering för förbättrade ren-landskap, läget i ”våra” restaureringsområden och en hel del annat.
Läs mer