Ny rapport: Biosfärområden i Barentsregionen
1 mars 2021Inom Barentsregionen finns idag sex formellt erkända UNESCO biosfärområden: Vindelälven-Juhttátahkka i Sverige, Norra Karelen i Finland, och Laplandskiy, Kenozersky, Vodlozersky och Metsola i Ryssland. Under vintern har en studie genomförts med syftet att klarlägga möjligheter till ökat samarbete mellan biosfärområden genom att använda barentssamarbetet (the Barents Euro-Arctic Cooperation) som en plattform.
Studien visar bland annat
- Att det har funnits ett omfattande samarbete under de senaste 20 åren mellan finska och ryska biosfärområden i Barentsregionen, och även mellan dessa biosfärområden och andra aktörer i gränsområdena mellan Finland, Ryssland och Norge.
- Att det finns goda förutsättningar för att ytterligare utveckla samarbetet mellan biosfärområdena i Barentsregionen och även i större utsträckning involvera biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, olika norska organisationer och andra aktörer som strävar efter hållbar utveckling i regionen.
- Att ambitioner, mål och aktiviteter hos biosfärområdena har många likheter med olika arbetsgrupper inom barentssamarbetet, t ex Working Group on Barents Forest Sector (WGBFS).
- Att barentssamarbetet kan vara en viktig partner och en potentiell plattform för biosfärområden.
- Och att biosfärområden kan fungera som modellområden för aktiviteter som initieras av olika arbetsgrupper inom barentssamarbetet, stärka samarbetet mellan olika arbetsgrupper, samt stärka det interregionala samarbetet inom regionen.
– Samarbete mellan biosfärområden från olika länder kan innebära en energikick för biosfärområdena och de aktörer som finns inom biosfärområdena. Det kan ge nya perspektiv, idéer och eventuellt gemensamma projekt. Känns inte minst som en jättebra möjlighet att göra något inom det skogliga ämnesområdet inom Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, säger Kristina Nilson Skogsstyrelsen/Västerbottens regionala skogsprogram.
Studien har finansierats av Sveriges nationella skogsprogram via Skogsstyrelsen och av det norska ordförandeskapet för Working Group on Barents Forest Sector (WGBFS). Anders Esselin, processledare för Västerbottens regionala skogsprogram, har varit projektledare för studien.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
16 april 2023Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april
Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
27 mars 2023Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet
Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
9 mars 2023Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023
Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 2023Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?
Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 20232022: Många aktiviteter och mycket samverkan
Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.
Läs mer