Nya satsningar inom Västerbottens regionala skogsprogram
23 juni 2022Västerbottens regionala skogsprogram drar nu igång tre nya satsningar: samarbete om skog inom Barentsregionen, mångbruk av skog i norra Sverige, samt ungdomsengagemang i skogliga frågor. Förhoppningen är att projekten ska bidra till en kapacitetsuppbyggnad inom länet, men även att skapa förutsättningar för ett utökat internationellt utbyte.
Samarbete om skog inom Barentsregionen
Den första satsningen gäller ett större projekt inom Barentsområdet med arbetsnamnet ”Sustainable development of local communities by multiple use of forests”. Den utgår från de pilotstudier som skrivits tillsammans med våra samarbetspartners i Norra Karelen i Finland sedan hösten 2020. Samtal med representanter för fem modellandskap i Sverige, Norge och Finland har inletts för att med utgångspunkt i pilotstudierna söka finansiering för ett gemensamt, flerårigt projekt med syfte att främja gränsöverskridande samarbete och öka kunskapen om skogens olika värden inom Barentsregionen.
Mångbruk av skog i norra Sverige
Västerbottens regionala skogsprogram går också in i en gemensam satsning med de andra regionala skogsprogrammen i norra Sverige för utveckling av, och kapacitetsuppbyggnad inom, mångbruk av skog. Satsningen är inspirerad av projektet Skogens Kraft som framgångsrikt bedrivits i Småland, Kronoberg och Gotland för att stärka utvecklingen av det småskaliga företagandet med sin bas i skogen. Mångbruksprojektet ska bidra till nätverkande och utbildning för mångbrukare i norra Sverige, men bygger även kapacitet för internationellt utbyte genom det storskaliga Barentsprojektet.
Ungdomsengagemang i skogliga frågor
Den tredje satsningen handlar om att engagera och involvera ungdomar i diskussioner om skog och hållbarhet i ett större perspektiv genom att starta en ungdomsgrupp kopplad till Västerbottens regionala skogsprogram. Ungdomsgruppen ska ledas av ungdomar med stöd av Västerbottens regionala skogsprogram och Future Forests, SLU. Satsningen kommer att ge ungdomar en unik möjlighet att bekanta sig med skogens olika värden och verksamheter samt möjliggöra utbyten med andra ungdomsgrupper i Barentsområdet.
Fler nyheter
Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete
21 september 2023Nyhetsbrev nr 3 från den svenska delen av SUPERB-projektet
Här kommer det tredje nyhetsbrevet från den svenska delen av EU-projektet SUPERB. Läs om SUPERB:s rådgivande grupp, att skala upp restaurering av skog, en studie av sammanhängande skog med höga naturvärden, och en hel del annat.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
11 september 2023Kommunträff med diskussioner om skog i Vindeln
7 september arrangerade Skogsprogrammet i Västerbotten en kommunträff med politiker från Vindelns kommun. Frågor som diskuterades var bland annat hyggesfritt skogsbruk, skog och företagande, skogens betydelse för Vindelns kommun, älgförvaltning, skogsskador orsakade av älgbete och svampangrepp samt digitaliseringens möjligheter i framtidens skog.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
29 juni 2023Nyhetsbrev nr 2 från den svenska delen av SUPERB-projektet
Här kommer det andra nyhetsbrevet från EU-projektet SUPERB. Läs om pågående inventeringar, skoglig restaurering för förbättrade ren-landskap, läget i ”våra” restaureringsområden och en hel del annat.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
14 juni 2023Noterat i nyhetsflödet maj-juni 2023
Risk för ännu en brandhärjad sommar i skogen. Milstolpe för svensk naturvård – nu har första biokrediten köpts. Så ser en attraktiv skog ut för friluftsliv och turism. Nytt sätt att mäta biologisk mångfald. Se där, något av det vi har noterat i nyhetsflödet under maj – juni 2023.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
13 juni 2023Bra diskussioner om skogens mångbruk
Februari – september 2023 genomför Västerbottens regionala skogsprogram i samverkan med Norrbottens regionala skogsprogram en förstudie om mångbruk av skog i norra Sverige. Bland annat innehåller förstudien en serie möten och intervjuer med människor i Norr- och Västerbotten. Syftet med förstudien är att förbereda ett större genomförandeprojekt för att stötta kapacitetsutveckling hos privata skogsägare och små och medelstora mångbruksföretag.
Läs mer