Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

Nyhetsbrev från Träinnovationsklustret

29 mars 2021

Sedan 2018 ger Träinnovationsklustret Skellefteå kommun ut fyra nyhetsbrev per år om trä, träbyggande och hållbart samhällsbyggande. Bland rubrikerna i mars månads nyhetsbrev finns

  • Investerare söker sig till hållbara investeringar
  • Snart inflyttning i Sveriges högsta kontorsbyggnad i trä
  • Digital Internationell kongress om träkonstruktion i Moskva
  • Kan interiör i trä på sjukhusen minska vårdtiden?

– Syftet med nyhetsbrevet är att sprida kunskap om allt som händer eftersom det är så mycket som händer och är på gång, säger Britt-Inger Brisádottir, utvecklingsstrateg och samordnare Träinnovationsklustret Skellefteå kommun.

Nyhetsbrevet är bara en av flera kommunikationskanaler som används för att sprida kunskap om hållbart samhällsbyggande ur ett bredare perspektiv. Information om byggprojekt och hur Träinnovationsklustret arbetar för att främja hållbart träbyggande publiceras på webbsidor som t ex woodprintsweden.se och nomuwood.com. Träinnovationsklustret arrangerar också kunskapsdagar, konferenser, seminarier och "after noon tea" med föredrag, paneldiskussioner och dialog i samarbete med bland annat offentliga och privata aktörer, branschorganisationer, universitet och fastighetsägarna – på lokal, regional och nationell nivå.

– Vi har nu också på gång ett flertal innovativa utvecklingsinsatser mot Skellefteå 2030-målet.

– Det är tydligt att intresset för vad som händer i Skellefteå när det gäller de här frågorna är stort. Många hör av sig och efterfrågar mer information, talare till konferenser och förfrågningar om besök, säger Britt-Inger Brisádottir.

Klicka här för att läsa hela nyhetsbrevet

Träinnovationsklustret är en regional förstärkning som på olika sätt knyter ihop företag med forskning, utveckling, utbildning, provningsverksamhet och sporrar det offentliga att bli en bättre beställare. I klustret ingår Skellefteå kommun, Stiftelsen Träenigheten, Luleå Tekniska Universitet Skellefteå, Träbransch Norr AB, Träcentrum Norr och RISE Skellefteå.

Fler nyheter

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer

Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete

10 oktober 2023

Diskussion om gemensamma frågor och utmaningar på Barents Forest Forum 2023

4–5 oktober samlades ca 80 representanter från företag, myndigheter, forskning och studenter från Finland, Norge och Sverige i finska Rovaniemi för Barents Forest Forum 2023. Deltog gjorde även representanter från Skogsprogram Västerbotten.

Läs mer
Hem Hem