Nyhetsbrev från Träinnovationsklustret
29 mars 2021Sedan 2018 ger Träinnovationsklustret Skellefteå kommun ut fyra nyhetsbrev per år om trä, träbyggande och hållbart samhällsbyggande. Bland rubrikerna i mars månads nyhetsbrev finns
- Investerare söker sig till hållbara investeringar
- Snart inflyttning i Sveriges högsta kontorsbyggnad i trä
- Digital Internationell kongress om träkonstruktion i Moskva
- Kan interiör i trä på sjukhusen minska vårdtiden?
– Syftet med nyhetsbrevet är att sprida kunskap om allt som händer eftersom det är så mycket som händer och är på gång, säger Britt-Inger Brisádottir, utvecklingsstrateg och samordnare Träinnovationsklustret Skellefteå kommun.
Nyhetsbrevet är bara en av flera kommunikationskanaler som används för att sprida kunskap om hållbart samhällsbyggande ur ett bredare perspektiv. Information om byggprojekt och hur Träinnovationsklustret arbetar för att främja hållbart träbyggande publiceras på webbsidor som t ex woodprintsweden.se och nomuwood.com. Träinnovationsklustret arrangerar också kunskapsdagar, konferenser, seminarier och "after noon tea" med föredrag, paneldiskussioner och dialog i samarbete med bland annat offentliga och privata aktörer, branschorganisationer, universitet och fastighetsägarna – på lokal, regional och nationell nivå.
– Vi har nu också på gång ett flertal innovativa utvecklingsinsatser mot Skellefteå 2030-målet.
– Det är tydligt att intresset för vad som händer i Skellefteå när det gäller de här frågorna är stort. Många hör av sig och efterfrågar mer information, talare till konferenser och förfrågningar om besök, säger Britt-Inger Brisádottir.
Klicka här för att läsa hela nyhetsbrevet
Träinnovationsklustret är en regional förstärkning som på olika sätt knyter ihop företag med forskning, utveckling, utbildning, provningsverksamhet och sporrar det offentliga att bli en bättre beställare. I klustret ingår Skellefteå kommun, Stiftelsen Träenigheten, Luleå Tekniska Universitet Skellefteå, Träbransch Norr AB, Träcentrum Norr och RISE Skellefteå.
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
28 mars 2024Skogsungdomarna på besök i renskogen
Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
20 februari 2024Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?
Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet? Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).
Läs mer