Nyhetsbrev från Träinnovationsklustret
29 mars 2021Sedan 2018 ger Träinnovationsklustret Skellefteå kommun ut fyra nyhetsbrev per år om trä, träbyggande och hållbart samhällsbyggande. Bland rubrikerna i mars månads nyhetsbrev finns
- Investerare söker sig till hållbara investeringar
- Snart inflyttning i Sveriges högsta kontorsbyggnad i trä
- Digital Internationell kongress om träkonstruktion i Moskva
- Kan interiör i trä på sjukhusen minska vårdtiden?
– Syftet med nyhetsbrevet är att sprida kunskap om allt som händer eftersom det är så mycket som händer och är på gång, säger Britt-Inger Brisádottir, utvecklingsstrateg och samordnare Träinnovationsklustret Skellefteå kommun.
Nyhetsbrevet är bara en av flera kommunikationskanaler som används för att sprida kunskap om hållbart samhällsbyggande ur ett bredare perspektiv. Information om byggprojekt och hur Träinnovationsklustret arbetar för att främja hållbart träbyggande publiceras på webbsidor som t ex woodprintsweden.se och nomuwood.com. Träinnovationsklustret arrangerar också kunskapsdagar, konferenser, seminarier och "after noon tea" med föredrag, paneldiskussioner och dialog i samarbete med bland annat offentliga och privata aktörer, branschorganisationer, universitet och fastighetsägarna – på lokal, regional och nationell nivå.
– Vi har nu också på gång ett flertal innovativa utvecklingsinsatser mot Skellefteå 2030-målet.
– Det är tydligt att intresset för vad som händer i Skellefteå när det gäller de här frågorna är stort. Många hör av sig och efterfrågar mer information, talare till konferenser och förfrågningar om besök, säger Britt-Inger Brisádottir.
Klicka här för att läsa hela nyhetsbrevet
Träinnovationsklustret är en regional förstärkning som på olika sätt knyter ihop företag med forskning, utveckling, utbildning, provningsverksamhet och sporrar det offentliga att bli en bättre beställare. I klustret ingår Skellefteå kommun, Stiftelsen Träenigheten, Luleå Tekniska Universitet Skellefteå, Träbransch Norr AB, Träcentrum Norr och RISE Skellefteå.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
16 april 2023Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april
Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
27 mars 2023Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet
Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
9 mars 2023Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023
Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 2023Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?
Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 20232022: Många aktiviteter och mycket samverkan
Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.
Läs mer