Landshövdingen på företagsbesök i Rundvik

4 juni 2019

Masonite Beams har idag 70 anställda och all produktion sker i Rundvik. Traditionen av träföretagande på orten är stark. Redan 1861 startades det första sågverket i Rundvik. 1929 inleddes den masonittillverkning som ligger till grund för vad företaget utvecklats till fram till idag.

1974 startade tillverkningen av I-balkar. Nya möjligheter öppnades och efter att ägaren investerat i en ny produktionslinje 2009 har produktionen ökat och den uppgår till 5,1 miljoner löpmeter per år. Företaget ser marknaden växa och spår att träbyggandet och efterfrågan på lättbalk kommer att öka.

Att bygga stora konstruktioner med hjälp av en relativt liten mängd träråvaror är effektivt och miljövänligt.   
Länsstyrelsen leder och samordnar nu arbetet med att på regeringens uppdrag ta fram ett regionalt skogsprogram. Landshövding Magdalena Andersson ingår i styrgruppen.

- Vi är nu inne i en intensiv fas. Dialogmöten har inletts inom ett antal temaområden.  Skogsbruk, processindustri, träindustri, skogsteknik, rennäring, besöksnäring och friluftsliv, mat från skogen, naturvård, kulturmiljövård, samt forskning och utbildning, säger Magdalena Andersson.

Syftet med programmet är att befästa och utveckla Västerbottens ställning som ett av Sveriges mest spännande och innovativa skogslän.  

Arbetet med skogsprogrammet ska bidra till en bred och konstruktiv dialog om skogens roll för en hållbar samhällsutveckling och en utvecklad bioekonomi

Foto: Jörgen Boman, Länsstyrelsen Västerbotten.

Presskontakt

Jörgen Boman, Kommunikationschef och presskontakt, jorgen.boman@lansstyrelsen.se, 070-669 00 10, 070-669 00 10

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem