Landshövdingen på företagsbesök i Rundvik

4 juni 2019

Masonite Beams har idag 70 anställda och all produktion sker i Rundvik. Traditionen av träföretagande på orten är stark. Redan 1861 startades det första sågverket i Rundvik. 1929 inleddes den masonittillverkning som ligger till grund för vad företaget utvecklats till fram till idag.

1974 startade tillverkningen av I-balkar. Nya möjligheter öppnades och efter att ägaren investerat i en ny produktionslinje 2009 har produktionen ökat och den uppgår till 5,1 miljoner löpmeter per år. Företaget ser marknaden växa och spår att träbyggandet och efterfrågan på lättbalk kommer att öka.

Att bygga stora konstruktioner med hjälp av en relativt liten mängd träråvaror är effektivt och miljövänligt.   
Länsstyrelsen leder och samordnar nu arbetet med att på regeringens uppdrag ta fram ett regionalt skogsprogram. Landshövding Magdalena Andersson ingår i styrgruppen.

- Vi är nu inne i en intensiv fas. Dialogmöten har inletts inom ett antal temaområden.  Skogsbruk, processindustri, träindustri, skogsteknik, rennäring, besöksnäring och friluftsliv, mat från skogen, naturvård, kulturmiljövård, samt forskning och utbildning, säger Magdalena Andersson.

Syftet med programmet är att befästa och utveckla Västerbottens ställning som ett av Sveriges mest spännande och innovativa skogslän.  

Arbetet med skogsprogrammet ska bidra till en bred och konstruktiv dialog om skogens roll för en hållbar samhällsutveckling och en utvecklad bioekonomi

Foto: Jörgen Boman, Länsstyrelsen Västerbotten.

Presskontakt

Jörgen Boman, Kommunikationschef och presskontakt, jorgen.boman@lansstyrelsen.se, 070-669 00 10, 070-669 00 10

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

16 april 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april

Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

27 mars 2023

Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet

Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

9 mars 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023

Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?

Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

2022: Många aktiviteter och mycket samverkan

Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.

Läs mer
Hem Hem