Skogsprogramkonferens – nu lyfter vi skogen

8 januari 2020

OBS! På grund av få anmälda dag 2 (20 februari) ställs denna dag in. Konferensen genomförs nu som ett endagsarrangemang utan middag den 19 februari (se modifierat program längre ned på denna sida).

Den 19 februari arrangerar Skogsprogrammet i Västerbottens län en konferens i Lycksele för att belysa möjligheter och utmaningar i den västerbottniska skogen och skogssektorn. Bland annat blir det presentationer och diskussioner om den pågående skogsutredningen samt utredningens beställningar till Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket. Dessutom kompetensförsörjning och jämställdhet, målkonflikter och dialog, samt förslaget till regional skogsstrategi för Västerbottens län.

Bland talarna finns Herman Sundqvist (Generaldirektör Skogsstyrelsen), Agneta Ögren (särskild utredare Skogsutredningen), Camilla Sandström (professor i statsvetenskap vid Umeå universitet), Helene Holstein (departementsråd Näringsdepartementet) och Rickard Carstedt (Regionråd Region Västerbotten).

När: 19 februari 2020

Var: Hotell Lappland, Lycksele

Kostnad: 600 kr, kostnaden faktureras efter konferensen

Boende: Eftersom konferensen nu begränsats till den 19 februari, så förutsätter vi att ni inte behöver boende. Om ni redan har beställt boende så måste ni själva kontakta Hotell Lappland för att avboka detta.

Frågor: Maila info@skogsprogramvasterbotten.se

Anmälan: Anmälan är nu stängd

Program

Onsdag 19 februari

09:30 Registrering och fika

10:00 Välkomna (Magdalena Andersson, landshövding Västerbottens län)

10:05 Praktisk information och dagens program (moderatorer: Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör Region Västerbotten, Staffan Norin, regionchef Skogsstyrelsen Region Nord)

10:10 Skogen som kraft i regional tillväxt (Rickard Carstedt, regionråd Region Västerbotten)

10:20 Nationella skogsprogrammet (Helene Holstein, departementsråd Näringsdepartementet)

10:35 Skogsprogrammet och Skogen i norra Sverige – möjligheter och utmaningar (Herman Sundqvist, Generaldirektör Skogsstyrelsen)

10:50 Regionala skogsprogrammet (Kristina Nilson, skogskonsulent Skogsstyrelsen, och Mikael Bergström, Länsstyrelsen Västerbotten)

11:15 JämLYS – presentation av den nya JämLYSen för Västerbotten (Helena Österlind, Klabböle konsult AB)

11:35 Skogen som attraktiv arbetsplats (Ann Dolling, universitetslektor SLU, Fredrik Bergström, HR-partner Sveaskog, Anders Ringsell, skogschef Martinssons)

12:00 Lunch

13:00 Innovation och förändring (Linda Nyström, VD Skogstekniska klustret)

13:20 Konflikter i skogen – hur når vi lösningar (Camilla Sandström, professor Umeå universitet)

13:45 Skogsutredningen (Agneta Ögren, utredare Skogsutredningen)

14:15 Nyckelbiotoper (Johan Wester, senior advisor Skogsstyrelsen)

14:55 Fjällnära skog (Stefan Henriksson, biolog Naturvårdsverket)

15:30 FIKA

16:00 Temaseminarier skogsutredningen: nyckelbiotoper och fjällnära skog

16:55 Sammanfattning av dagen (Magdalena Andersson, Anna Pettersson och Staffan Norin)

17:00 Avslut

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem