Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

Omfattande arbete med skogsskador

28 oktober 2020

Skogsskador orsakade av bland annat skadesvampar, insekter, vilt, stormar och bränder har ökat de senaste åren och befaras öka ytterligare i framtiden. Mot bakgrund av detta fick Skogsstyrelsen inför 2020 extra medel från regeringen för att förstärka arbetet med bekämpning av skogsskador. Regeringen har också för avsikt att ytterligare stärka arbetet med att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador vilket konkretiserats i budgetpropositionen för 2021: Skogsstyrelsen får 30 miljoner kronor årligen för detta arbete och även Sveriges lantbruksuniversitet får 30 miljoner för att inrätta ett nationellt skogsskadecentrum.

Ett av de områden som Skogsstyrelsen har fokuserat på under 2020 är de stora problemen med multiskadad ungskog i norra Sverige.

– I norra Norrland har vi haft en mycket dålig utveckling på ungskogarna de senaste åren, vilket beror på skador av främst älg och olika skadesvampar, där törskatesvampen är den mest allvarliga. Uppföljningar visar att så mycket som 25 procent av ungskogarna här kan ha för få godkända huvudstammar enligt Skogsvårdslagen, säger Tobias Gramner, projektledare för Multiskadad ungskog.  

Skogsstyrelsen har under året startat ett treårigt projekt för att öka kunskapen om multiskador och utveckla metoder för kartläggning, förebyggande åtgärder och skötsel av multiskadad ungskog. Samverkan med skogsbruket, forskare och andra intressenter är en viktig del i arbetet.

Hittills i år har Skogsstyrelsen genomfört fyra digitala träffar för markägare i Västerbotten om produktivare ungskogar och skogsskador.

Läs mer om regeringens anslag för att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador här

Läs mer om Skogsstyrelsens arbete med skogsskador genom att klicka här

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

16 april 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april

Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

27 mars 2023

Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet

Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

9 mars 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023

Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?

Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

2022: Många aktiviteter och mycket samverkan

Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.

Läs mer
Hem Hem