Strategi för Västerbottens regionala skogsprogram fastställd
28 maj 2020Länsstyrelsen Västerbotten, Skogsstyrelsen och Region Västerbotten har nu tagit beslut om en strategi för Västerbottens regionala skogsprogram. Strategin, med tillhörande handlingsplan, är en färdplan mot en framtid där den biobaserade ekonomin i länet är stark, spännande, innovativ och långsiktigt hållbar.
Strategin tydliggör hur myndigheter, näringar, intresseorganisationer, universitet, skolor med flera kan jobba tillsammans för att uppnå
- Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
- Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
- Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
- Ett hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete
- Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
- Jag är mycket glad att vi nu har en strategi för skogsprogrammet i Västerbotten. Det är resultatet av ett fruktbart samarbete mellan våra tre organisationer: Region Västerbotten, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen, säger tf landshövding Lars Lustig.
- Med denna skogsstrategi kan skogen spela en allt viktigare roll för en hållbar samhällsutveckling i länet och i Norra Sverige. Det finns i Västerbotten ett driv och kunnande i skogsfrågor av internationell klass, och en forskning och företagande som sträcker sig långt utanför länets gränser. Nu är det dags att strategin omsätts i handling och att många parter fortsätter samverka, säger Staffan Norin, Regionchef Skogsstyrelsen.
- Vi har ett skogsuniversitet högt rankat i världen, stort kunnande i vår skogsindustri och massor av skog. Skogen är en råvara för utvinning men också för upplevelser på plats som gör gott för oss själva och våra besökare. Vårt gröna guld ska därför kunna bidra med än fler jobb, en hållbar tillväxt i hela landet och utvecklingen av en växande bioekonomi, säger Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör på Region Västerbotten.
Strategin för Västerbottens regionala skogsprogram är viktig för det regionala tillväxtarbetet men också ett viktigt bidrag till visionen för det nationella skogsprogrammet: Skogen, det gröna guldet, ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi. Den har tagits fram i bred samverkan med representanter för olika verksamheter med koppling till skogen i Västerbotten.
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
28 mars 2024Skogsungdomarna på besök i renskogen
Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
20 februari 2024Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?
Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet? Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).
Läs mer