Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

6 mars 2025

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Umeå Plant Science Center (UPSC)

Februari kan vara en svår månad för uteaktiviteter. Även om vädret är bra och humöret på topp blir skogen mer otillgänglig för de flesta. Därför satsade vi den här gången på en inomhusaktivitet, nämligen att besöka Umeå Plant Science Center (UPSC) på campus i Umeå. Upplägget var ett eftermiddagsbesök en vanlig torsdag, med guidning av Ove Nilsson, chef för UPSC, och Anne Honsel, kommunikationsansvarig.

Stort intresse

Vi hade räknat med en deltagarskara på omkring 10 personer men intresset visade sig vara mycket större och dubbelt så många dök upp. Nyfikenheten kring de välkända växthusen uppe på universitetets tak var stor och många ville veta mer. Trots den oväntat stora publiken var Ove och Anne snabba på att anpassa sig och dela upp sällskapet i två grupper, vilket underlättade logistiken.

200 anställda

Vi insåg snabbt att UPSC var en betydligt större arbetsplats än vi väntat oss med omkring 200 anställda och mängder av labb och instrument. Frågorna var många och svaren välformulerade. Bland annat så lärde vi oss om hur man kan använda naturliga bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur de arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Vi fick också ta en titt på anläggningens hypermoderna rälsbana, där plantor ges identiska förutsättningar och kontinuerligt roteras och scannas för att övervaka deras tillväxt. 

Superkul att vi fick komma och titta på UPSC's arbete och se hur skogen inte bara utvecklas i naturen utan också i laboratoriemiljö. Tack så mycket Ove och Anna för en intressant eftermiddag!

Text och bild: Anna Hansen, Arvid Sjöberg och Emma Munters

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer
Hem Hem