Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

Brist på skogsråvara begränsar skogsindustrin

13 april 2021

Skogsstyrelsen tar tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet fram skogliga konsekvensanalyser. Nya analyser visar att tillgången på svensk skogsråvara begränsar skogsindustrins utbyggnad under de närmaste åren, samtidigt som klimatförändringarna, och riskerna som de för med sig, sätter ytterligare press på brukandet av skogen.

En av rapporterna (Rapport 2021 3 Marknaden för skogsråvara och skogsnäringens utveckling fram till 2035) visar att i dagsläget används tillgänglig skogsråvara i stort sett fullt ut och att möjligheterna att öka uttaget är mycket begränsade fram till år 2035. Enligt denna rapport kommer importen att fortsätta öka och virkesflödet från norra Sverige till södra delarna att bli större. Detta eftersom det fortfarande finns viss möjlighet att öka avverkningen i norra Sverige.

En annan rapport (Rapport 2021 6 SKA22 – bakgrund och motiv till val av scenarier) konstaterar att klimatförändringarna innebär nya förutsättningar för tillväxten och risker för skogsskador, vilket sätter ytterligare press på hur skogen brukas.

Klicka här för att läsa mer och ladda ner rapporterna

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer
Hem Hem