
Möte i Bordeaux för EU-projektet SUPERB
24 maj 2023Sista veckan i april samlades drygt 70 representanter från EU-projektets SUPERBs ledning och de 12 europeiska demonstrationsområdena för ett möte i Bordeaux, Frankrike. Fyra representanter för det svenska demonstrationsområdet, Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, fanns på plats.
Under veckan hölls en mängd möten för alla deltagare, ännu fler mindre möten som gick parallellt, styrgruppsmöten och en exkursion i det franska demoområdet Aquitaine. Bland annat diskuterades frågor om praktiska restaureringsåtgärder, uppskalning, styrmedel, kommunikation och deltagande, samt möjlig framtida finansiering av restaurering av skog.
Fyra representanter för det svenska demonstrationsområdet, Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, fanns på plats: Åsa Granberg (Länsstyrelsen Västerbotten), Johan Svensson och Bengt Gunnar Jonsson (SLU), samt Anders Esselin (Skogsprogram Västerbotten/Man & Nature).
Åsa Granberg:
– SUPERB är ett stort och ambitiöst projekt och därför är det nödvändigt att träffas så här ibland. Under veckan i Bordeaux fick jag en bättre förståelse för vad som ska göras i projektet och vad de andra demonstrationsområdena i Europa gör.
– Under 2023 har vårt demonstrationsområde Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka en plats i SUPERBs styrgrupp och i Bordeaux deltog vi i ett styrgruppsmöte, vilket var intressant och spännande. Bland annat var det intressant att träffa Colombe Warin som är SUPERBs kontaktperson i EU-kommissionen.
Johan Svensson:
– Det viktigaste med mötet var att få träffa och prata med folk från SUPERBs andra demonstrationsområden i Europa och SUPERBs ledning.
– Något jag i och för sig redan visste men som blev tydligare på mötet i Bordeaux är att förutsättningarna för, och målen med, restaurering av skog är extremt olika i olika delar av Europa.
Bengt Gunnar Jonsson:
– Det är absolut nödvändigt att träffas på det här sättet och få till ett informationsutbyte så att vi förstår vad som förväntas och hur vi kan bidra för hela projektets bästa.
– Under mötet i Bordeaux hade vi många diskussioner om så kallad ”uppskalning”, dvs hur vi ska lyckas dra nytta av och skala upp de lärdomar som görs i projektet efter projektets slut. För mig blev det väldigt tydligt att just uppskalning är en stor och central del av SUPERB.
Klicka här för att läsa mer om det franska demonstrationsområdet Aquitaine
Klicka här för att läsa mer om EU-projektet SUPERB
Text och bild: Anders Esselin
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer