Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Noterat i nyhetsflödet mars 2022

31 mars 2022

”Sluta rekrytera från bara halva befolkningen”

Tidningen Skogen: Anna Schönström och Elin Olofsson, Nyks (Nätverket för yrkesverksamma kvinnor och icke binära i skogsbranschen), konstaterar att faktaunderlag om jämställdhet i skogsbranschen pekar åt fel håll.

Klicka här för att läsa hela debattinlägget på Föreningen skogens webbplats

Stora naturreservat på gång i Västerbottens fjällnära skogar

Länsstyrelsen Västerbotten. Skogslandskap som saknar motstycke i Europa skyddas nu för framtiden, samtidigt som markägarna ersätts ekonomiskt. Det är resultatet av en samverkan mellan Länsstyrelsen Västerbotten, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och tre allmänningsskogar i Västerbottens län.

Klicka hör för att läsa mer på Länsstyrelsens webbplats

Personalbrist hotar skogsföretag när skogsarbetare från Ukraina stoppas

SVT Nyheter Västernorrland. Det svenska skogsbruket är beroende av arbetskraft från andra länder, inte minst Östeuropa. Men kriget i Ukraina har gjort det omöjligt för många ukrainare att ta jobb i svenska skogar med röjningsarbete eller plantsättning i år.

Klicka här för att läsa mer på SVT:s webbplats

Stora satsningar på värdefull natur och friluftsliv i hela Västerbotten

Länsstyrelsen Västerbotten. Naturvårdsverket har fördelat medel till länsstyrelserna för skydd av och åtgärder för värdefull natur. Budgeten för 2022 innebär en fortsatt hög tilldelning som kommer att bidra till bättre möjligheter för friluftsliv och ökad biologisk mångfald i länet.

Klicka hör för att läsa mer på Länsstyrelsens webbplats

Letar säkra metoder att mäta trädens kolinlagring

Extrakt. I drygt 20 år har svenska skogsägare kunnat miljöcertifiera sitt skogsbruk. Men metoderna som används för att beräkna skogens förmåga att binda kol är osäkra och bygger på gammal forskning, menar Daniel Metcalfe, professor vid Umeå universitet.

Klicka här för att läsa mer i Formas nyhetsbrev Extrakt

Heurekasystemet uppdaterat för ett förändrat klimat

Mistra. Granbarkborre och stormskador. Ett förändrat klimat innebär ökade risker och större osäkerhet i skogsbruket. Inom forskningsprogrammet Mistra Digital Forest arbetar forskare med att ta fram verktyg där klimatperspektivet tas med i den skogliga planeringen.

Klicka här för att läsa mer på Mistras webbplats

Produktionsavgift kan finansiera avsättningar

SKOGEN. En fond uppbyggt av produktionsavgifter från skogsägare skulle kunna kompensera dem som göra stora avsättningar för naturvård, enligt ett forskarlag som analyserat markplanering.

Klicka här för att läsa mer på SKOGENS webbplats

 

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer
Hem Hem