Ny rapport: Regionala skogsprogram i Finland
6 november 2020– Det mest spännande med de finska regionala skogsprogrammen är hur de är organiserade och hur de olika aktörerna samverkar, säger Emilia Barsk som har författat rapporten och är masterstudent i statsvetenskap vid Umeå uniersitet och praktikant på Västerbottens regionala skogsprogram.
I Finland började framtagandet av regionala skogsprogram redan år 1997, därefter skapades ett nationellt skogsprogram. Sedan dess har de regionala skogsprogrammen och det nationella skogsprogrammet formulerats i växelverkan.
Regionala skogsråd (ett för varje landskap i Finland, dvs 14 stycken) är ansvariga för utformningen av de regionala skogsprogrammen. Medlemmarna i dessa skogsråd utses av Jord-och skogsbruksministeriet för en fyraårig mandatperiod i taget. Skogsråden består av högst 15 medlemmar med varsin suppleant, vilka representerar offentlig förvaltning, skogsnäring och civilsamhälle. Medlemmarna väljs beroende på landskapets särdrag och förutsättningar.
Varje skogsråd har arbetsgrupper för att fokusera på varsin aspekt av de skogliga värdena. Dessa är Wood (skogsnäringar), Non-Wood (rekreation) och Environment (miljö). Uppsättningen av representanter i arbetsgrupperna är oftast homogena, det vill säga att motstridiga intressen sällan sitter i samma grupp. Arbetsgruppernas resultat måste dock i slutändan godkännas i skogsrådet där förslagen från de olika arbetsgrupperna jämkas samman.
Jämfört med de svenska regionala skogsprogrammen, råder en högre grad av uniformitet mellan de regionala processerna i Finland. Det gäller bland annat tidsramar, arbetsprocesser, utformningar av programdokument och utvärderingar.
Fler nyheter
Nya satsningar inom Västerbottens regionala skogsprogram
Västerbottens regionala skogsprogram drar nu igång tre nya satsningar: samarbete om skog inom Barentsregionen, mångbruk av skog i norra Sverige, samt ungdomsengagemang i skogliga frågor. Förhoppningen är att projekten ska bidra till en kapacitetsuppbyggnad inom länet, men även att skapa förutsättningar för utökat internationellt utbyte.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 juni 2022Utbildning i naturvägledning
Hur får vi mer folk i skogen och mer skog i folket? För att diskutera den frågan genomför Västerbottens och Norrbottens regionala skogsprogram i samarbete med SLU en tvådagarsutbildning i naturvägledning i höst. Alla som på något sätt har koppling till Västerbottens och Norrbottens skogar är välkomna att anmäla sig.
Läs merNoterat i nyhetsflödet april och maj 2022
Södra inför ny premie för naturvård. Manliga skogsägare äger alltmer. Öka intresset för den brukade skogen med hjälp av interpretation. Ökat friluftsintresse medför utmaningar. Se där några exempel på vad vi noterat i nyhetsflödet under april och maj.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 maj 2022Konstutställning på Skogsstyrelsen i Sorsele
Skogsstyrelsens lokalkontor i Sorsele har fått ta del av konstverk med hjälp av konstkonsult Åsa Bergdahl från Statens konstråd. I samband med att konstverken kom på plats lördagen den 14 maj genomfördes en workshop med Emma Dahlqvist, en av de konstnärer vars verk presenteras på kontoret. 15 personer närvarade.
Läs merNoterat i nyhetsflödet mars 2022
Stora naturreservat på gång i Västerbottens fjällnära skogar. Personalbrist hotar skogsföretag när skogsarbetare från Ukraina stoppas. Produktionsavgift kan finansiera avsättningar. Detta är en del av det som vi noterat i nyhetsflödet under mars 2022.
Läs mer