Äntligen ett fysiskt möte med skogsprogrammets programråd

10 oktober 2022

Sedan Västerbottens regionala skogsprograms programråd bildades våren 2021 har programrådet samlats vid fem tillfällen. De fyra första mötena var digitala på grund av pandemin, men den 6 oktober – äntligen – kunde programrådet ses på plats i Sessionssalen på Länsstyrelsen i Umeå.

Sammanlagt deltog 19 personer och programmet bestod av fyra punkter

  • Presentation av Gustaf Nygren, fabrikschef SCA Obbola – om SCA Obbola
  • Presentation av Therese Bjärstig, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet – om Umeå universitet och statsvetenskapliga institutionen
  • Presentation av Anna-Karin Karlsson, RISE, och sedan diskussion – om skogens alla bär
  • Fotografering inför en jubileumsutställning på Västerbottens Museum med anledning av Riksskogstaxeringens och Försöksparkernas 100 åriga historia. Utställningen, med arbetsnamnet ”Hur många träd finns det i skogen?”, invigs 4 mars 2023 på Västerbottens Museum och ska sedan vandra vidare till andra länsmuseer. 

Efter tre timmars intensivt möte bjöd landshövding Helene Hellmark Knutsson programrådet på lunch i residenset.

Text: Anders Esselin

Klicka här för att läsa mer om programrådet (ansvar/uppgifter och deltagare)

 

Fler nyheter

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer

Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete

10 oktober 2023

Diskussion om gemensamma frågor och utmaningar på Barents Forest Forum 2023

4–5 oktober samlades ca 80 representanter från företag, myndigheter, forskning och studenter från Finland, Norge och Sverige i finska Rovaniemi för Barents Forest Forum 2023. Deltog gjorde även representanter från Skogsprogram Västerbotten.

Läs mer
Hem Hem