Ny rapport om rennäring
3 mars 2020Nu är en rapport som beskriver rennäringen i norra Sverige färdig. I rapporten beskrivs vilka värden rennäringen skapar, samt vilka utmaningarna och möjligheterna är. När det gäller värden som rennäringen skapar idag, handlar det t ex om ekonomiska värden, bidrag till regional utveckling, hälsa och välbefinnande, kulturvärden, samt natur- och miljövärden.
Personerna som har bidragit i skrivandet av rapporten ser också stora utmaningar för rennäringen. I rapporten konstateras till exempel att det skogsbruk som bedrivits och bedrivs inom renskötselområdet inte har varit, och är inte, hållbart ur ett rennäringsperspektiv. Andra identifierade utmaningar handlar om annan konkurrerande verksamhet som t ex gruvor och vindkraft, att turism och friluftsliv stör renar och renskötsel, att de stora rovdjuren är för många, att kumulativa effekter har en stor negativ påverkan på renen och renskötseln, samt klimatförändringar.
De möjligheter som beskrivs i rapporten handlar bland annat om ett mer renskötselvänligt och hållbart skogsbruk, färre stora rovdjur, samt utveckling av rennäringen och annan samisk näringsverksamhet.
Innehållet i rapporten baserar sig på resultatet från en skrivarverkstad i Lycksele (17–18 juni 2019) där 14 personer deltog, samt på efterföljande bearbetningar och kompletteringar av resultatet från skrivarverkstaden. Till dessa bearbetningar och kompletteringar har ett stort antal personer inbjudits och några har också bidragit med kompletterande information.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
25 april 2025Exkursion med Holmen i skogen och på sågverk
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika verksamheter i skogen. I början av april följde de med ett av Holmens produktionslag och därefter besökte de Holmens sågverk i Bygdsiljum.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs mer