Ny rapport om rennäring
3 mars 2020Nu är en rapport som beskriver rennäringen i norra Sverige färdig. I rapporten beskrivs vilka värden rennäringen skapar, samt vilka utmaningarna och möjligheterna är. När det gäller värden som rennäringen skapar idag, handlar det t ex om ekonomiska värden, bidrag till regional utveckling, hälsa och välbefinnande, kulturvärden, samt natur- och miljövärden.
Personerna som har bidragit i skrivandet av rapporten ser också stora utmaningar för rennäringen. I rapporten konstateras till exempel att det skogsbruk som bedrivits och bedrivs inom renskötselområdet inte har varit, och är inte, hållbart ur ett rennäringsperspektiv. Andra identifierade utmaningar handlar om annan konkurrerande verksamhet som t ex gruvor och vindkraft, att turism och friluftsliv stör renar och renskötsel, att de stora rovdjuren är för många, att kumulativa effekter har en stor negativ påverkan på renen och renskötseln, samt klimatförändringar.
De möjligheter som beskrivs i rapporten handlar bland annat om ett mer renskötselvänligt och hållbart skogsbruk, färre stora rovdjur, samt utveckling av rennäringen och annan samisk näringsverksamhet.
Innehållet i rapporten baserar sig på resultatet från en skrivarverkstad i Lycksele (17–18 juni 2019) där 14 personer deltog, samt på efterföljande bearbetningar och kompletteringar av resultatet från skrivarverkstaden. Till dessa bearbetningar och kompletteringar har ett stort antal personer inbjudits och några har också bidragit med kompletterande information.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
16 april 2023Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april
Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
27 mars 2023Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet
Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
9 mars 2023Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023
Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 2023Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?
Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 20232022: Många aktiviteter och mycket samverkan
Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.
Läs mer