Samverkan mellan skogsprogram i norr

13 april 2021

Sedan starten av de regionala skogsprogrammen hösten 2018 har Västerbottens regionala skogsprogram samverkat med övriga regionala skogsprogram i norra Sverige, dvs i Norrbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Denna samverkan handlar bland annat om idéutbyte, omvärldsbevakning och påverkan, samlad kunskap och forskning, samt gemensamma profilområden såsom träbyggnad och jämställdhet.

– Syftet är att få en större samlad effekt av arbetet i de länsvisa skogsprogrammen, både för varje enskilt län men även i ett regionalt och nationellt perspektiv, säger Staffan Norin, regionchef Skogsstyrelsen.

Så här ser läget ut för de regionala skogsprogrammen i de andra länen.

Västernorrland

Den 12 april lanserades Västernorrlands regionala skogsprogram (dvs strategin) med en digital konferens där bland annat landsbygdsminister Jennie Nilsson och Berit Högman, landshövding i Västernorrlands län, deltog. Dokumentet Västernorrlands regionala skogsprogram kommer att publiceras inom kort.

– Nästa steg är att ta fram en handlingsplan. Den är påbörjad men ska nu färdigställas, berättar Vanja Strand, Skogsstyrelsen och regional samordnare för skogsprogrammen i norra Sverige.

Klicka här för mer info om Västernorrlands regionala skogsprogram

Jämtland

Jämtlands regionala skogsprogram (dvs strategin) var ute på remiss under hösten 2020 och har därefter omarbetats. Under våren 2021 planeras att programmet ska fastställas hos de ägande myndigheterna, dvs Länsstyrelsen i Jämtlands län, Region Jämtland Härjedalen och Skogsstyrelsen. Under hösten 2020 genomfördes också workshoppar för att skapa breda inspel till aktiviteter i en kommande handlingsplan. Utifrån dessa inspel, och de mål och delmål som preciseras i programmet/strategin, kommer nu en första handlingsplan att arbetas fram.

– Det viktigaste har varit processen, att få till en dialog mellan parterna. Det är samtalet som har varit hela poängen. Målsättningen är att bibehålla dialogen mellan parterna och utveckla den, säger Peter Andrén, länsstyrelsen och processledare för Jämtlands regionala skogsprogram.

Klicka här för mer info om Jämtlands regionala skogsprogram

Norrbotten

I Norrbotten har en strategi för det regionala skogsprogrammet gemensamt antagits av Länsstyrelsen i Norrbottens län, Skogsstyrelsen och Region Norrbotten. Nu pågår arbetet med att ta fram en handlingsplan och den beräknas vara färdig till hösten.

– Det känns som att vi börjar hitta vägen framåt och vägen framåt ska vi bygga tillsammans med intressenterna, säger Maria Palo Isaksson, länsstyrelsen och processledare för Norrbottens regionala skogsprogram.

Klicka här för mer info om Norrbottens regionala skogsprogram

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer
Hem Hem