Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

2 februari 2024

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Efter en höst som präglats av rekrytering och informationsträffar på gymnasieskolor, universitet och fritidsgårdar har Skogsungdomarnas första medlemsaktivitet genomförts. För att undvika förfrusna fingrar i januarikylan hölls träffen inomhus, nämligen på Västerbottens museum i Umeå där Iréne Gustafsson höll en guidning av utställningen "Hur många träd finns det i skogen?". Detta var mycket uppskattat av de 13 deltagarna, som alla hade olika erfarenheter och kunskaper om skog.

Efter den guidade rundturen med tillhörande frågestund bjöds det på fika i museets café och idéer för framtida aktiviteter diskuterades. Alltifrån renskötsel till skogsmatlagning gavs som förslag och det var roligt att se ett sånt engagemang från medlemmarna, där många träffades för första gången. 

16 medlemmar

I skrivande stund består Skogsungdomarna av 16 medlemmar och vi blir ständigt fler, vilket känns jättekul! Att få hjälpa till att visa upp den mångfald av skogliga värden som finns för unga är otroligt givande för oss ungdomsledare, och vi är redan igång med att planera vårens aktiviteter. Just nu planerar vi att besöka renskötaren Thomas Stenlund i Malå sameby för att få lära oss mer om renskötsel och hur det är knutet till skogen. En skogshistorisk exkursion till Kulbäcksliden med Lars Östlund, SLU, finns också planerad. Det ska bli otroligt härligt att få möta vårvintern i skogen med likasinnade!

På återseende!

Arvid, Anna och Emma, ungdomsledare för Skogsungdomarna

Klicka här för mer information om Skogsungdomarna

Fler nyheter

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer

Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete

10 oktober 2023

Diskussion om gemensamma frågor och utmaningar på Barents Forest Forum 2023

4–5 oktober samlades ca 80 representanter från företag, myndigheter, forskning och studenter från Finland, Norge och Sverige i finska Rovaniemi för Barents Forest Forum 2023. Deltog gjorde även representanter från Skogsprogram Västerbotten.

Läs mer
Hem Hem