Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

2 februari 2024

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Efter en höst som präglats av rekrytering och informationsträffar på gymnasieskolor, universitet och fritidsgårdar har Skogsungdomarnas första medlemsaktivitet genomförts. För att undvika förfrusna fingrar i januarikylan hölls träffen inomhus, nämligen på Västerbottens museum i Umeå där Iréne Gustafsson höll en guidning av utställningen "Hur många träd finns det i skogen?". Detta var mycket uppskattat av de 13 deltagarna, som alla hade olika erfarenheter och kunskaper om skog.

Efter den guidade rundturen med tillhörande frågestund bjöds det på fika i museets café och idéer för framtida aktiviteter diskuterades. Alltifrån renskötsel till skogsmatlagning gavs som förslag och det var roligt att se ett sånt engagemang från medlemmarna, där många träffades för första gången. 

16 medlemmar

I skrivande stund består Skogsungdomarna av 16 medlemmar och vi blir ständigt fler, vilket känns jättekul! Att få hjälpa till att visa upp den mångfald av skogliga värden som finns för unga är otroligt givande för oss ungdomsledare, och vi är redan igång med att planera vårens aktiviteter. Just nu planerar vi att besöka renskötaren Thomas Stenlund i Malå sameby för att få lära oss mer om renskötsel och hur det är knutet till skogen. En skogshistorisk exkursion till Kulbäcksliden med Lars Östlund, SLU, finns också planerad. Det ska bli otroligt härligt att få möta vårvintern i skogen med likasinnade!

På återseende!

Arvid, Anna och Emma, ungdomsledare för Skogsungdomarna

Klicka här för mer information om Skogsungdomarna

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem