Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Slöjd och skratt i solsken

4 juni 2024

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening. Till en början var tanken att vi skulle sitta i föreningens lokaler, men efter en titt på väderappen bestämde vi oss för att sitta på Skogis kårhus altan istället. Trots solsvedda axlar var det helt rätt beslut. 

Johannes hade tagit med mängder av material och verktyg för att vi skulle kunna göra egna krympburkar i färsk björk. Vi fick lära oss att krympburken har en urgammal historia och att identiska kärl tillverkades redan på vikingatiden. När vi väl fått in tekniken var det lättare än förväntat att karva fram en riktigt snygg liten burk.

Dagen bjöd också på lunch i form av pastasallad och enklare fika, och inte minst trevligt sällskap och intressanta diskussioner. Tack alla deltagare och tack Johannes för en jättetrevlig dag! Vi ses igen i höst!

Text: Arvid, Anna och Emma

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem