Stort intresse för webinarium om EU:s skogsstrategi
8 oktober 2021Intresset var stort för webinariet om EU:s skogsstrategi som arrangerades av Västerbottens regionala skogsprogram, Region Västerbotten och North Sweden European Office den 7 oktober. Hela 130 personer deltog och bland deltagarna fanns representanter för bland annat skogsbolag, myndigheter, universitet och intresseorganisationer.
– Jätteroligt att det var så stort intresse för webinariet, men det var väl också förväntat eftersom det är mycket debatt om skogen just nu och inte minst om EU:s ställningstagande när det gäller skogen, säger Lena Friborg, Region Västerbotten/Västerbottens regionala skogsprogram.
Programmet bestod av två presentationer om EU:s skogsstrategi, den första av Annika Wappling Korzinek (EU-kommissionens representation i Sverige) och den andra av Gerben Janse och Björn Merkell (Skogsstyrelsen), samt en paneldiskussion.
I paneldiskussionen deltog Jan Rannerud (ordförande i rennäringsnämnden Sametinget), Malin Sahlin (sakkunnig skog på Naturskyddsföreningen), Nils-Olov Lindfors (regionråd Region Norrbotten) och Peter Holmgren (rådgivare till skogsnäringen i klimat- och hållbarhetsfrågor). På den första frågan om vad paneldeltagarna tyckte om strategin så gjorde Malin Sahlin tummen upp, Peter Holmgren tummen ner, medan Nils-Olov Lindfors och Jan Rannerud visade en tumme mitt emellan upp och ner. Den efterföljande diskussionen kom bland annat att handla om skogens roll i klimatarbetet, hyggesfritt skogsbruk, skogsbrukets påverkan på biologisk mångfald, samt skogsbruk och ekoturism.
– Min förhoppning är att de som var med på webinariet lärde sig mer om EU:s skogsstrategi och annat som är på gång inom EU som berör den svenska skogen, säger Lena Friborg.
Webinariet arrangerades och modererades av Lena Friborg tillsammans med Lotta Rönström, North Sweden European Office.
Text: Anders Esselin
Klicka här för att ladda ner Annika Wappling Korzineks presentation
Klicka här för att ladda ner Gerben Janses och Björn Merkells presentation
Det finns naturligtvis också en hel del dokument om EU:s skogsstrategi, t ex
-
European Parliament resolution of 8 October 2020 on the European Forest Strategy – The Way Forward
- Council conclusions on Perspectives for the EU forest-related policies and EU forest strategy post 2020
- EU:s skogsstrategi för 2030. Regeringskansliets faktapromemoria 2020/21: FPM145
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 maj 2022Konstutställning på Skogsstyrelsen i Sorsele
Skogsstyrelsens lokalkontor i Sorsele har fått ta del av konstverk med hjälp av konstkonsult Åsa Bergdahl från Statens konstråd. I samband med att konstverken kom på plats lördagen den 14 maj genomfördes en workshop med Emma Dahlqvist, en av de konstnärer vars verk presenteras på kontoret. 15 personer närvarade.
Läs merNoterat i nyhetsflödet mars 2022
Stora naturreservat på gång i Västerbottens fjällnära skogar. Personalbrist hotar skogsföretag när skogsarbetare från Ukraina stoppas. Produktionsavgift kan finansiera avsättningar. Detta är en del av det som vi noterat i nyhetsflödet under mars 2022.
Läs merHållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete
8 mars 2022Nordliga regioner kraftsamlar kring EU:s klimatpaket Fit for 55
Regionerna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland-Härjedalen kraftsamlar för att på djupen blanda sig in i beslutprocesserna kring EU:s klimatpaket Fit for 55 och för öka kunskapen om norrländsk skogsnäring i EU.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2022Noterat i nyhetsflödet februari 2022
Forskare inom Mistra Digital Forest har utvecklat ett beslutsstöd för planerare och skotarförare. Skogssällskapet argumenterar för att det behövs strategier för Sveriges kommunskogar. Och partier vill kunna häva reservat. Detta är något av det vi noterat i nyhetsflödet under februari 2022.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
3 mars 2022Flera projekt för att utveckla bärbranchen
Just nu pågår flera stora projekt för att utveckla bärbranschen. Forskningsinstitutet RISE och Umeå universitet är drivande.
Läs mer