Stort EU-projekt om restaurering av skogslandskap i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka

1 juni 2021

Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka är ett av tolv europeiska modellandskap som kommer att ingå i ett stort EU-projekt (SUPERB) med fokus på restaurering av skogar och skogslandskap.

Projektet planeras pågå i fyra år, 2022–2026, och svenska partners i projektet är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka och Västerbottens regionala skogsprogram.

- Det här är fantastiska nyheter och det visar hur viktigt det var att vårt biosfärområde blev godkänt av Unesco 2019. Projektet ger biosfärområdet stora möjligheter att fortsätta utvecklas som ett modellområde för hållbar utveckling, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län.

Det övergripande målet för projektet är att utveckla kunskap och skapa förutsättningar för, och demonstration av, storskalig restaurering av skogar och skogslandskap i hela Europa. Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka är det nordligaste modellområdet. Hela projektet leds av European Forest Institute och sammanlagt ingår 36 organisationer från en mängd olika länder i Europa.

- Biosfärområde Vindelälven-Juhttátakka ingår i ett globalt nätverk av biosfärområden och internationella samarbeten är en viktig del av vår verksamhet. Vårt uppdrag är att ta oss an globala utmaningar genom att försöka hitta lokala lösningar. Det här projektet är ett utmärkt exempel på sådant arbete vilket känns jätteroligt och spännande, säger Ann-Kristine Vinka, koordinator för Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka.

Den svenska delen av projektet handlar om att sammanställa kunskap om restaureringsmetoder, identifiera lämpliga områden för restaureringsåtgärder, planera och genomföra restaureringsåtgärder, samt studera och följa upp effekterna av restaureringsåtgärderna. Exempel på områden som är intressanta inom biosfärområdet är skogar som är viktiga för gröna infrastruktur, viktiga områden för rennäringen, ängsområden, våtmarker och vattendrag.

- Restaurering av skog och skogslandskap är en av de stora framtidssatsningarna som görs i EU och globalt, för att öka vår kapacitet för hållbart skogsbruk, uthållig markanvändning, anpassning till klimatförändringar och regional utveckling. Projektet kommer därför mycket lägligt och blir en bra plattform för tillämpad forskning, säger Johan Svensson, SLU, som tillsammans med Bengt-Gunnar Jonsson, SLU och Mittuniversitetet, gjort merparten av jobbet i ansökningsprocessen.

Total budget för hela projektet är 20 M€. Budgeten för den svenska delen av projektet är ca 12 MSEK, varav drygt hälften kommer att användas till praktiskt genomförande av restaureringar.

För mer information kontakta:

Johan Svensson, forskare SLU, 090-786 8333, johan.svensson@slu.se

Ann-Kristina Vinka, koordinator Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, 0730-797 903, biosfar@vindelalven.se

Björn Jonsson, naturvårdsdirektör Länsstyrelsen Västerbotten och styrelseordförande i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, 010-225 44 33, bjorn.jonsson@lansstyrelsen.se

Mikael Bergström, länsledningens stab på Länsstyrelsen Västerbotten och med i sekretariatet för Västerbottens regionala skogsprogram, 010-225 44 75, mikael.bergstrom@lansstyrelsen.se

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer
Hem Hem