| 7 november 2019

Ny rapport om mat från skogen

Livsmedelsproduktionen med utgångspunkt i skogslandskapet omfattar allt från bär, svamp och andra växter, till kött från ren och vilt av olika slag. Fisk skulle naturligtvis också kunna räknas in i den skogliga livsmedelssektorn, men det har inte gjorts inom ramen för denna intervjustudie.

Huvuddelen av de firmor och företag som producerar, förädlar eller säljer livsmedelsprodukter från skogen är småskaliga. De är också utspridda över hela Västerbotten med få tendenser till klusterbildning. Den skogliga livsmedelssektorn skapar trots det många arbetstillfällen i länets landsbygder och bidrar på så sätt till en levande landsbygd.

Möjligheterna att utveckla förädlingsgraden av livsmedel från Västerbottens skogar bedöms som mycket stor, men det finns också åtskilliga utmaningar som hindrar en positiv utveckling av branschen, t ex varierande tillgång på råvara och brist på personal, kompetens och samverkan.

Om detta och mycket mer kan du läsa i en rapport om mat från skogen som tagits fram inom ramen för Skogsprogram Västerbotten.

Fler nyheter

I dag sysselsätter de skogstekniska företagen i Västerbottens län omkring 1 030 personer varav ca 160 är kvinnor.
Älgen är högt uppskattad av många, bland annat på grund av den rekreation jakten innebär. Samtidigt vet vi att nationalsymbolen älg orsakar betesskador som är mycket kostsamma för dagens skogsbruk.
Träindustrin omfattar alla verksamheter från att trädstammarna mäts in i sågverken tills att virket monteras in i hus och andra produkter, det vill säga hela kedjan från råvara till förädling.
Nu pågår arbetet för fullt för att ta fram delrapporter som beskriver hur olika verksamheter i den västerbottniska skogen bidrar till skogsprogrammets vision och mål.
Hem Hem