Högnivåmöte om de regionala skogsprogrammen i norra Sverige

12 november 2021

Samtliga län i norra Sverige jobbar med regionala skogsprogram. Dessa regionala skogsprogram utgår från det nationella skogsprogrammet men är anpassade till varje läns särskilda förutsättningar. Sedan starten 2018 pågår också ett samarbete på olika nivåer mellan de regionala skogsprogrammen i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län.

Vid ett "högnivåmöte" på residenset i Umeå den 10 november träffades landshövdingar och regionråd från de fyra nordligaste länen, generaldirektören för Skogsstyrelsen, samt andra chefer och medarbetare från länsstyrelserna, Skogsstyrelsen och Regionerna. Mötets huvudfråga var hur ska myndigheter, regioner, och andra aktörer i de fyra norrlänen ska agera för att få genomslag för innehållet i de regionala skogsprogrammen. 

– Skogen ska bidra med jobb och hållbar tillväxt, men också till att utveckla den växande bioekonomi som nu växer fram i vår del av landet, sa Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län.

Programmet bestod av

  • Omvärldsspaning av Helene Holstein, näringsdepartementet (medverkade digitalt), och Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen
  • Presentationer om de regionala skogsprogrammen i norra Sverige av processledarna för respektive skogsprogram
  • Presentation om regionala fonder av Ylva Sardén, Region Norrbotten
  • Diskussioner om hur vi tillsammans kan utveckla samverkan och aktiviteter i regionala skogsprogrammen

Deltagarna på mötet var eniga om att en mer utvecklad dialog och samverkan krävs för att lyckas med de regionala skogsprogrammen. Man var också eniga om att det är viktigt att samarbeta över läns- och regiongränserna, vilket handlar om att dela erfarenheter mellan länen men också om hänsyn till de aktörer som verkar över länsgränserna. Även samspelet med den nationella nivå pekades ut som viktigt.  

– Vid dessa tillfällen av samverkan påminns vi om att skogsprogrammen utgör en viktig arena för dialog om skogen och dess nytta för samhället som exempelvis arbetstillfällen i glesbygd, sa Herman Sundqvist, generaldirektör Skogsstyrelsen.

– Vi har ett gemensamt ansvar att verka för en minskad polarisering, framförallt inom de områden där målkonflikterna är tydligast och utmaningarna är störst, sa Helen Hellmark Knutsson.

Text: Jörgen Boman och Anders Esselin

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer
Hem Hem