Högnivåmöte om de regionala skogsprogrammen i norra Sverige

12 november 2021

Samtliga län i norra Sverige jobbar med regionala skogsprogram. Dessa regionala skogsprogram utgår från det nationella skogsprogrammet men är anpassade till varje läns särskilda förutsättningar. Sedan starten 2018 pågår också ett samarbete på olika nivåer mellan de regionala skogsprogrammen i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län.

Vid ett "högnivåmöte" på residenset i Umeå den 10 november träffades landshövdingar och regionråd från de fyra nordligaste länen, generaldirektören för Skogsstyrelsen, samt andra chefer och medarbetare från länsstyrelserna, Skogsstyrelsen och Regionerna. Mötets huvudfråga var hur ska myndigheter, regioner, och andra aktörer i de fyra norrlänen ska agera för att få genomslag för innehållet i de regionala skogsprogrammen. 

– Skogen ska bidra med jobb och hållbar tillväxt, men också till att utveckla den växande bioekonomi som nu växer fram i vår del av landet, sa Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län.

Programmet bestod av

  • Omvärldsspaning av Helene Holstein, näringsdepartementet (medverkade digitalt), och Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen
  • Presentationer om de regionala skogsprogrammen i norra Sverige av processledarna för respektive skogsprogram
  • Presentation om regionala fonder av Ylva Sardén, Region Norrbotten
  • Diskussioner om hur vi tillsammans kan utveckla samverkan och aktiviteter i regionala skogsprogrammen

Deltagarna på mötet var eniga om att en mer utvecklad dialog och samverkan krävs för att lyckas med de regionala skogsprogrammen. Man var också eniga om att det är viktigt att samarbeta över läns- och regiongränserna, vilket handlar om att dela erfarenheter mellan länen men också om hänsyn till de aktörer som verkar över länsgränserna. Även samspelet med den nationella nivå pekades ut som viktigt.  

– Vid dessa tillfällen av samverkan påminns vi om att skogsprogrammen utgör en viktig arena för dialog om skogen och dess nytta för samhället som exempelvis arbetstillfällen i glesbygd, sa Herman Sundqvist, generaldirektör Skogsstyrelsen.

– Vi har ett gemensamt ansvar att verka för en minskad polarisering, framförallt inom de områden där målkonflikterna är tydligast och utmaningarna är störst, sa Helen Hellmark Knutsson.

Text: Jörgen Boman och Anders Esselin

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer
Hem Hem