
Högnivåmöte om de regionala skogsprogrammen i norra Sverige
12 november 2021Samtliga län i norra Sverige jobbar med regionala skogsprogram. Dessa regionala skogsprogram utgår från det nationella skogsprogrammet men är anpassade till varje läns särskilda förutsättningar. Sedan starten 2018 pågår också ett samarbete på olika nivåer mellan de regionala skogsprogrammen i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län.
Vid ett "högnivåmöte" på residenset i Umeå den 10 november träffades landshövdingar och regionråd från de fyra nordligaste länen, generaldirektören för Skogsstyrelsen, samt andra chefer och medarbetare från länsstyrelserna, Skogsstyrelsen och Regionerna. Mötets huvudfråga var hur ska myndigheter, regioner, och andra aktörer i de fyra norrlänen ska agera för att få genomslag för innehållet i de regionala skogsprogrammen.
– Skogen ska bidra med jobb och hållbar tillväxt, men också till att utveckla den växande bioekonomi som nu växer fram i vår del av landet, sa Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län.
Programmet bestod av
- Omvärldsspaning av Helene Holstein, näringsdepartementet (medverkade digitalt), och Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen
- Presentationer om de regionala skogsprogrammen i norra Sverige av processledarna för respektive skogsprogram
- Presentation om regionala fonder av Ylva Sardén, Region Norrbotten
- Diskussioner om hur vi tillsammans kan utveckla samverkan och aktiviteter i regionala skogsprogrammen
Deltagarna på mötet var eniga om att en mer utvecklad dialog och samverkan krävs för att lyckas med de regionala skogsprogrammen. Man var också eniga om att det är viktigt att samarbeta över läns- och regiongränserna, vilket handlar om att dela erfarenheter mellan länen men också om hänsyn till de aktörer som verkar över länsgränserna. Även samspelet med den nationella nivå pekades ut som viktigt.
– Vid dessa tillfällen av samverkan påminns vi om att skogsprogrammen utgör en viktig arena för dialog om skogen och dess nytta för samhället som exempelvis arbetstillfällen i glesbygd, sa Herman Sundqvist, generaldirektör Skogsstyrelsen.
– Vi har ett gemensamt ansvar att verka för en minskad polarisering, framförallt inom de områden där målkonflikterna är tydligast och utmaningarna är störst, sa Helen Hellmark Knutsson.
Text: Jörgen Boman och Anders Esselin
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
16 april 2023Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april
Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
27 mars 2023Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet
Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
9 mars 2023Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023
Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 2023Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?
Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 20232022: Många aktiviteter och mycket samverkan
Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.
Läs mer