Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Möte i Lycksele om landsbygder i förändring

27 oktober 2022

Den 26 november träffades organisationer, ideella föreningar, företag, beslutsfattare, tjänstepersoner och inte minst intresserade av landsbygds- och utvecklingsfrågor i Lycksele för att prata om landsbygder i förändring.

Bland talarna fanns Helena Österlind, Västerbottens regionala skogsprogram, och Pär Lärkeryd, Norra skog, som tillsammans pratade under rubriken ”Jämställdhet – en förutsättning för morgondagens levande landsbygd” (bilden). De berättade om hur jämställdhetsfrågor hjälper till att driva samhällsutvecklingen, att en inbjudande värdegrund är något av det viktigaste för regional utveckling, och att vi måste tänka annorlunda om vi ska klara långsiktig hållbarhet.

Övriga talare under dagen var: Lina Bjerke (Handelshögskolan Jönköping), Maria Bergstén (Mötesplats Stöcke), Maria Gustavsson (Landsbygdsnätverket), Ann-Helen Meyer von Bremen (journalist och författare), Elin Bystedth (Kristineberg Fritid) och Isak Utsi (Arjeplogs kommun).

Landshövding Helene Hellmark Knutsson och Roland Sjögren, kommunalråd i Lycksele, inledde och avslutade dagen.

Landsbygdsforum i Lycksele den 26 oktober arrangerades av Länsstyrelsen Västerbotten i samverkan med Lycksele kommun, Leader Lappland och Västerbottens regionala skogsprogram.

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

2 februari 2024

Skogsungdomarna besökte Västerbottens museum

Nu är Skogsungdomarna, det vill säga Skogsprogram Västerbottens ungdomsråd, igång. 13 ungdomar deltog på en träff på Västerbottens museum i januari och flera aktiviteter är planerade under våren.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

25 januari 2024

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna var många.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

15 januari 2024

Stort intresse för webbinarium om förädlad björk

Förädlad björk – Norrlands nya guld? Det var rubriken för ett webinarium som Skogsprogram Västerbotten anordnade den 19 december tillsammans med kompetenscentrumet Trees For Me. Intresset var stort: mer än 100 anmälda och som mest 82 personer samtidigt uppkopplade.

Läs mer
Hem Hem