Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Naturnära jobb avslutas 2022

7 december 2021

Städade stränder, uppmärkta leder, inventeringar, spångning, och upprustade rastplatser är några uppdrag som utförts av personer anställda inom satsningen Naturnära jobb. I Västerbotten har ett 40-tal personer varit sysselsatta under 2021. Men nu förbereds en nedstängning av verksamheten den sista december 2022.

– Vi vet egentligen inte vad som händer förrän efter valet. Vi har hållit på med den här verksamheten i olika former sedan 1950-talet och det har gått lite upp och ner mellan åren. Med tanke på det så är det inte helt osannolikt att de naturnära jobben kommer tillbaka igen så småningom, säger Fredrik Silfwerbrand, chef enheten för arbetsmarknadsuppdrag på Skogsstyrelsen.

Tillfälliga anställningar

Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökningar (SGU), Arbetsförmedlingen och länsstyrelserna har haft i uppdrag av regeringen att skapa tillfälliga anställningar och matcha behovet av jobb med behovet av arbetskraft i de gröna näringarna. Målgruppen för satsningen Naturnära jobb har varit arbetssökande som är nyetablerade i Sverige eller personer som varit arbetssökande under en längre tid.

Under 2021 har 340 personer i Sverige haft anställning inom Naturnära jobb. Det var budgeterat för 600 personer men på grund av restriktionerna runt pandemin beslutades det att näst intill halvera antalet personer.

Över 400 uppdrag

I Västerbottens har ett 40-tal personer varit sysselsatta under det sista året inom ramen för Naturnära jobb och över 400 uppdrag har genomförts. Arbetsuppgifter som naturvård i reservat, upprustning av rastplatser och inventering i skogsmark har utförts. Det innebär att verksamheten inte tränger undan övriga aktörer på arbetsmarknaden utan istället skapar nya möjligheter till jobb.

Arbetstagarna blir anställda under ett år och ska under arbetsåret få utbildning inom skogliga jobb som exempelvis röjningskunskap eller motorsågkort. Deltagarna måste under arbetsåret också söka andra jobb som matchar deras profil, något som gett ett 10-tal personer i Västerbotten nytt arbete eller studier.

Beslutet om en nedstängning av verksamheten den sista december 2022 kan innebära att det blir färre arbetslag under 2022. Vilka arbetslag och platser i landet som kommer att påverkas är ännu inte klart.

Klicka här för mer info om Naturnära jobb

Text: Maria Jakobsson

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

16 april 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april

Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

27 mars 2023

Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet

Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

9 mars 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023

Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?

Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

2022: Många aktiviteter och mycket samverkan

Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.

Läs mer
Hem Hem