Programrådsmöte med spännande diskussioner

31 oktober 2021

Nuläge i Västerbottens regionala skogsprogram, Sveaskog och Friluftsfrämjandet, samt omvärldsanalys med fokus på regeringens budgetproposition och EU-politik. Det var några av ämnena som avhandlades på programrådets andra möte (det första mötet hölls den 16 juni 2021).

– Friluftsfrämjandet var spännande att höra om, att de är en resurs i Västerbotten. Bra också att få höra olika vinklar om EU-politiken och alla initiativ som pågår i EU, säger Cecilia Wahlberg, CEWARO AB.

– Jag lärde mig en del om Friluftsfrämjandet och Sveaskog. Jag tycker det är bra att vi i programrådet på det här sättet får möjlighet att lära om varandras olika verksamheter, säger Morgen Yngvesson, SCA Skog.

Gruppdiskussioner

Programrådsmötet innehöll också gruppdiskussioner med syftet att identifiera idéer om aktiviteter som medlemmarna i programrådet kan göra tillsammans.

– I min grupp hade vi jättebra diskussioner. Att samverka och samarbeta över länsgränserna, mellan de olika regionala skogsprogrammen i norra Sverige, var en sak vi diskuterade och som är mycket viktigt. Vi pratade också om hur vi ska informera andra om det vi diskuterar och jobbar med i skogsprogrammet. Och vi landade i att det skulle vara bra att fortsätta den verksamhet som pågick i Skogslänetgruppen med besök i kommuner och hos olika företag i länet, säger Morgen Yngvesson.

– Det är bra med efterfrågan på service i inlandet, men det är inte säkert att efterfrågan och infrastruktur räcker till för att skapa underlag för företag som kan leverera denna service. Det var en sak vi diskuterade och som vi skulle kunna jobba med tillsammans, säger Cecilia Wahlberg.

Sammanlagt deltog 23 personer i programrådsmötet den 19 oktober. Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län, inledde och avslutade mötet.

Fler nyheter

Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete

21 september 2023

Nyhetsbrev nr 3 från den svenska delen av SUPERB-projektet

Här kommer det tredje nyhetsbrevet från den svenska delen av EU-projektet SUPERB. Läs om SUPERB:s rådgivande grupp, att skala upp restaurering av skog, en studie av sammanhängande skog med höga naturvärden, och en hel del annat.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

11 september 2023

Kommunträff med diskussioner om skog i Vindeln

7 september arrangerade Skogsprogrammet i Västerbotten en kommunträff med politiker från Vindelns kommun. Frågor som diskuterades var bland annat hyggesfritt skogsbruk, skog och företagande, skogens betydelse för Vindelns kommun, älgförvaltning, skogsskador orsakade av älgbete och svampangrepp samt digitaliseringens möjligheter i framtidens skog.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

29 juni 2023

Nyhetsbrev nr 2 från den svenska delen av SUPERB-projektet

Här kommer det andra nyhetsbrevet från EU-projektet SUPERB. Läs om pågående inventeringar, skoglig restaurering för förbättrade ren-landskap, läget i ”våra” restaureringsområden och en hel del annat.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

14 juni 2023

Noterat i nyhetsflödet maj-juni 2023

Risk för ännu en brandhärjad sommar i skogen. Milstolpe för svensk naturvård – nu har första biokrediten köpts. Så ser en attraktiv skog ut för friluftsliv och turism. Nytt sätt att mäta biologisk mångfald. Se där, något av det vi har noterat i nyhetsflödet under maj – juni 2023.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

13 juni 2023

Bra diskussioner om skogens mångbruk

Februari – september 2023 genomför Västerbottens regionala skogsprogram i samverkan med Norrbottens regionala skogsprogram en förstudie om mångbruk av skog i norra Sverige. Bland annat innehåller förstudien en serie möten och intervjuer med människor i Norr- och Västerbotten. Syftet med förstudien är att förbereda ett större genomförandeprojekt för att stötta kapacitetsutveckling hos privata skogsägare och små och medelstora mångbruksföretag.

Läs mer
Hem Hem