Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

Ny rapport: Träindustrins värdekedja i Västerbotten

21 januari 2022

Träindustrin i Västerbotten består av ca 230 företag i olika storlekar och organisationsformer. Det handlar om sågverk, snickerier, husbyggare med flera. Tillsammans bidrar dessa företag med intäkter på ca 6–7 miljarder kronor per år. På så sätt är träindustrin i Västerbotten viktig för ekonomi och sysselsättning i hela Västerbotten då branschen är decentraliserad och finns på många platser i länet.

Framtiden för branschen ser också ljus ut, men om man tittar på hela träindustrins värdekedja så finns det förbättringspotential. Till exempel skulle troligen råvaran nyttjas bättre, förädlingen öka, innovation och produktutveckling stärkas och branschens totala omsättning växa – om fler aktörer längs hela värdekedjan oftare skulle mötas och samverka kring hur värdet kan öka i hela kedjan. Det konstaterar Cecilia Wahlberg Roslund, CEWARO AB, som kartlagt, intervjuat ett urval företag och skrivit rapporten "Från skog till träförädling. Träindustrins värdekedja i Västerbotten" på uppdrag av Västerbottens regionala skogsprogram.

– Istället för att värdekedjans olika aktörer ständigt ska utöva en dragkamp med mål att optimera sin del av kedjan, skulle ökad dialog och en helhetssyn med aktivt samarbete kunna ge nya ”win-win” lösningar, säger Wahlberg Roslund.

Ett exempel på en utmaning i värdekedjan är att förädlingsföretagens expansion hämmats av svårigheter med råvaruleveranser då sågverkens export ofta prioriteras och konkurrerar ut de regionala köparna.

– Snickeri- och möbelföretagen ser positivt på marknaden och dess utvecklingsmöjligheter, men hindras än mer då de ofta vill köpa högkvalitativ, extratorkad västerbottnisk furu vilket inte alltid prioriteras hos sågverken, säger Wahlberg Roslund.

Många av utmaningarna och problemen i träindustrins värdekedja är kända sedan tidigare men kvarstår trots en avancerad teknisk utveckling inom vissa områden. Enligt Wahlberg Roslund kan en bredare samverkan, förbättrad dialog, nya kompetenser och jämförelse med andra branscher som hanterar levande material, hjälpa till att utveckla nya lösningar och stärka träbranschen i Västerbotten.

Text: Anders Esselin

Klicka här för att ladda ner rapporten "Från skog till träförädling. Träindustrins värdekedja i Västerbotten"

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

16 april 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april

Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

27 mars 2023

Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet

Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

9 mars 2023

Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023

Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?

Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

22 februari 2023

2022: Många aktiviteter och mycket samverkan

Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.

Läs mer
Hem Hem