Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Bra diskussioner om skogens mångbruk

13 juni 2023

Februari – september 2023 genomför Västerbottens regionala skogsprogram i samverkan med Norrbottens regionala skogsprogram en förstudie om mångbruk av skog i norra Sverige. Bland annat innehåller förstudien en serie möten och intervjuer med människor i Norr- och Västerbotten. Syftet med förstudien är att förbereda ett större genomförandeprojekt för att stötta kapacitetsutveckling hos privata skogsägare och små och medelstora mångbruksföretag.

Under maj och juni har möten i Grannäs/Sorsele, Lycksele, Boden och Överkalix, samt ett digitalt möte, genomförts inom förstudien (se Förstudie om mångbruk i norr). Vi har också haft en workshop med programrådet för Västerbottens regionala skogsprogram, skickat ut enkät till programrådet för Norrbottens regionala skogsprogram och gjort intervjuer med privata skogsägare, naturturismföretagare, renskötare, representanter för olika organisationer med flera.

Preliminära resultat

Preliminära resultat från dessa möten och intervjuer är att det finns flera hinder för skogsägare och små och medelstora mångbruksföretag att utveckla sin verksamhet, bland annat:

  • Svårt att förvärva mark för småskaligt skogsbruk och mångbruk
  • Låg förädlingsgrad och problem med lönsamhet
  • Kunskapsbrist och brist på stöd till mångbruksföretag
  • Brist på landsbygdspolitik och grundläggande förutsättningar

Det har också framkommit många förslag på aktiviteter i ett eventuellt genomförandeprojekt, bland annat:

  • Kompetensutveckling och kunskapsspridning
  • Nätverkande, samarbete och partnerskap
  • Konflikthantering

Sista september ska förstudien vara klar och även en ansökan om finansiering av ett större genomförandeprojekt.

Vad är mångbruk?

Mångbruk av skog innebär att skogen används för flera olika syften – såväl kommersiella som icke-kommersiella. Det kan betyda att olika verksamheter utförs på olika platser i skogen eller att flera verksamheter pågår på samma plats samtidigt. Exempel på mångbruksverksamhet: skogsbruk, naturturism, rennäring, naturvård, träförädling, småskaligt trähusbyggande, bär- och svampförädling jakt, trivsel, ideellt föreningsliv, rekreation, folkhälsa och arena för kulturyttringar.

Kontaktpersoner

Anders Esselin 070-273 09 45, info@skogsprogramvasterbotten.se

Victoria Bystedt, 070-605 62 53, victoria.bystedt@lansstyrelsen.se 

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem