Jämställd skogssektor ökar farten med nytt metodmaterial
10 december 2021I Västerbotten har arbetet med jämställdhet i skogssektorn tagit ny fart. Nu ska fler aktörer engageras och två av dessa är Jägareförbundet och Träbransch Norr.
En helt ny metod som är specifikt anpassad till skogssektorn har tagits fram av Skogsprogrammet i Västerbotten. Jägareförbundet och Träbransch Norr är piloter för att testa metoden, lära mer om jämställdhet och förstå orsakerna till ojämställdhet.
– Jämställdhet är en överlevnadsfråga för små- och medelstora företag i länet. Även mindre företag behöver stöta och blöta frågor om jämställdhet för att klara kompetensförsörjningen framöver, säger Lars Engman, verksamhetsledare Träbransch Norr.
– Fler behöver veta mer om jämställdhet och i vår organisation ser vi fram emot att tillsammans göra mer jämställdhet istället för motsatsen, säger Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent Jägareförbundet i Västerbotten.
Anja Kjellsson menar att det är lätt hänt att en omedvetet bidrar till ojämställdhet istället för till jämställdhet för att en går i gamla hjulspår utan att tänka på om det är bra eller dåligt för jämställdhet.
Konkret och tillgängligt
Målet med metodmaterialet är att göra jämställdhet mer konkret och tillgängligt för aktörer i skogssektorn i Västerbotten. Organisationer som väljer att arbeta med metodmaterialet får hjälp med att identifiera ojämställdhet, till exempel ojämn könsfördelning, skev fördelning av resurser eller olika förutsättningar för kvinnor och män att göra sina arbetsuppgifter.
Förhoppningen är att metodmaterialet ska få igång samtal och konkreta förslag på hur skogliga företag och organisationer i Västerbotten kan ta ytterligare steg för jämställdhet.
Fakta
- Jämställd skogssektor startade 2010
- Två rapporter ”JämLYS av skogssektorn i Västerbotten” har tagits fram (klicka här för att läsa JämLYS 2011 och klicka här för att läsa JämLYS 2020)
- Närmare 25 aktörer inom skogssektorn i Västerbotten har undertecknat en avsiktsförklaring om att verka för jämställdhet i branschen
- I avsiktsförklaringen står bland annat: ”som anslutna verkar vi för att förändra strukturer och freställningar som begränsar kvinnor och män att aktivt bruka, äga, vistas i och arbeta i skog”
- En revision av jämställdhetsarbetet kopplat till avsiktsförklaringen genomfördes 2020
- Ett metodmaterial, Trippeldiamanten, har tagits fram av Länsstyrelsen Västerbotten och testas under 2021–2022
Text: Helena Österlind
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
16 april 2023Nyhetssvep departement och myndigheter mars–april
Förslag om att förbud att avverka i fjällnära skog ska synas i fastighetsregistret. Fortsatt negativ utveckling för skogens miljömål. Balans mellan skog och vilt i fokus under två dagar och två kvällar. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
27 mars 2023Nyhetsbrev från den svenska delen av SUPERB-projektet
Nu har EU-projektet SUPERB kommit igång på allvar. Bland annat genomförs “före-åtgärd-inventeringar” av fåglar och senare i år startar restaureringsåtgärder på flera platser i Västerbotten. Dessutom kommer informations- och diskussionsträffar för markägare, kommuner och andra att arrangeras under 2023. Läs mer om detta i det första nyhetsbrevet från den svenska delen av SUPERB-projektet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
9 mars 2023Nyhetssvep departement och myndigheter februari 2023
Mycket återstår för en jämställd skogssektor. Naturnära jobb avslutat – nästan 4 000 åtgärder utförda av 800 deltagare. Europaforum norra Sverige har antagit ett nytt positionsdokument om skogsövervakning. Det är exempel på nyheter från näringsdepartementet, Skogsstyrelsen och andra myndigheter som Skogsstyrelsen sammanställt som stöd för omvärldsbevakningen för skogsprogramsarbetet.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 2023Jubileumsutställning: Hur många träd finns det i skogen?
Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker fyller 100 år. För att uppmärksamma detta jubileum öppnar Västerbottensmuseum en utställning den 4 mars med namnet "Hur många träd finns det i skogen?" Västerbottens regionala skogsprograms programråd finns med på ett hörn.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
22 februari 20232022: Många aktiviteter och mycket samverkan
Liksom föregående år var 2022 ett intensivt och produktivt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Organisationen har utvecklats, projekten och aktiviteterna har blivit fler och kommunikationsarbetet har rullat på. Framför allt är det glädjande att samverkan med forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer fortsätter att vara både omfattande och rolig.
Läs mer