Jämställd skogssektor ökar farten med nytt metodmaterial
10 december 2021I Västerbotten har arbetet med jämställdhet i skogssektorn tagit ny fart. Nu ska fler aktörer engageras och två av dessa är Jägareförbundet och Träbransch Norr.
En helt ny metod som är specifikt anpassad till skogssektorn har tagits fram av Skogsprogrammet i Västerbotten. Jägareförbundet och Träbransch Norr är piloter för att testa metoden, lära mer om jämställdhet och förstå orsakerna till ojämställdhet.
– Jämställdhet är en överlevnadsfråga för små- och medelstora företag i länet. Även mindre företag behöver stöta och blöta frågor om jämställdhet för att klara kompetensförsörjningen framöver, säger Lars Engman, verksamhetsledare Träbransch Norr.
– Fler behöver veta mer om jämställdhet och i vår organisation ser vi fram emot att tillsammans göra mer jämställdhet istället för motsatsen, säger Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent Jägareförbundet i Västerbotten.
Anja Kjellsson menar att det är lätt hänt att en omedvetet bidrar till ojämställdhet istället för till jämställdhet för att en går i gamla hjulspår utan att tänka på om det är bra eller dåligt för jämställdhet.
Konkret och tillgängligt
Målet med metodmaterialet är att göra jämställdhet mer konkret och tillgängligt för aktörer i skogssektorn i Västerbotten. Organisationer som väljer att arbeta med metodmaterialet får hjälp med att identifiera ojämställdhet, till exempel ojämn könsfördelning, skev fördelning av resurser eller olika förutsättningar för kvinnor och män att göra sina arbetsuppgifter.
Förhoppningen är att metodmaterialet ska få igång samtal och konkreta förslag på hur skogliga företag och organisationer i Västerbotten kan ta ytterligare steg för jämställdhet.
Fakta
- Jämställd skogssektor startade 2010
- Två rapporter ”JämLYS av skogssektorn i Västerbotten” har tagits fram (klicka här för att läsa JämLYS 2011 och klicka här för att läsa JämLYS 2020)
- Närmare 25 aktörer inom skogssektorn i Västerbotten har undertecknat en avsiktsförklaring om att verka för jämställdhet i branschen
- I avsiktsförklaringen står bland annat: ”som anslutna verkar vi för att förändra strukturer och freställningar som begränsar kvinnor och män att aktivt bruka, äga, vistas i och arbeta i skog”
- En revision av jämställdhetsarbetet kopplat till avsiktsförklaringen genomfördes 2020
- Ett metodmaterial, Trippeldiamanten, har tagits fram av Länsstyrelsen Västerbotten och testas under 2021–2022
Text: Helena Österlind
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
28 mars 2024Skogsungdomarna på besök i renskogen
Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
20 februari 2024Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?
Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet? Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).
Läs mer